Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

Pedagogia municipal

Ara que d'ací a poc de temps començaran a constituir-se els nous ajuntaments, els projectes es presenten il.lusionants. Perquè l'ajuntament és l'òrgan de govern més proper a la ciutadania. Ès l'espai que permet veure millor la realitat que viu la gent i copsar les seues necessitats. I alhora, sense oblidar la complexitat de tota acció política, és l'àmbit on poden aportar-se les millors solucions.

Però l'espai municipal té una altra virtualitat: permet fer pedagogia política.

Ès evident que l'aplicació d'un programa econòmic, polític, cívic o cultural requereix de la implicació de la gent. Una qüestió tan simple com és la netedat d'un poble, es complica molt si la ciutadania no hi col·labora. La ciutadania, per tant, hi haurà d'estar conscienciada, saber els diners que costa la no contribució a la neteja i actuar en conseqüència. Un altre aspecte, també senzill, és el de construcció d'una ciutat verda. L'ajuntament hi haurà de dur endavant el seu pla de zones verdes però el veïnat pot col·laborar-hi establint-ne les pròpies. En balcons i terrasses hi ha molts espais desaprofitats. Amb un assessorament de tècnics, la superfície verda d'un poble o ciutat pot multiplicar-se amb la col.laboració dels ciutadans. I el mateix per a tot tipus de qüestions mediambientals com ara l'estalvi d'aigua o l'eliminació de plàstics.

Un apartat especial el constitueixen les accions contra el canvi climàtic. No descobrim res si manifestem la molta ignorància i manca de conscienciació al respecte d'una gran part de la població. Els organismes oficials hauran de tindre la seua legislació i els Plans i Estratègies de gran abast però a banda, la gent hi haurà de seguir uns criteris d'actuació coherents.

La necessitat d'una pedagogia municipal se'ns presenta cada vegada amb més força. Perquè la política també és pedagogia. I hi ha moltes maneres d'aplicar-la. Des de campanyes informatives a campanyes de conscienciació. Des de la participació en concursos atraients a la implicació en diverses propostes. Una política municipal efectiva passa per la pedagogia municipal. I en aquest camp tot està per fer.

Compartir el artículo

stats