Síguenos en redes sociales:

Patinades

PatinadesL-EMV

Tots coneixem a algú que es desplaça en patinet elèctric. Familiar, veí, company de treball o estudis, i fins i tot a algun jubilat o aturat. Els patinets han vingut per a quedar-se. Les raons són múltiples i diverses, des de l’estalvi econòmic en mobilitat fins a la deficient xarxa pública de transport urbà, hi ha per a tots els gustos. Així, que ha arribat el moment de regular el seu trànsit. La meua iaia sempre contava que de menuda va tindre molta por de les bicicletes, i ara és ma mare la que s’espanta amb els patinets.

Estem arribant tard. Els parisencs van ser els primers a decidir, per referèndum, la prohibició del lloguer de monopatins elèctrics. En la consulta organitzada per l’ajuntament el primer diumenge de l’abril passat, quasi el 90% dels votants van optar per la prohibició d’aquests mitjans de transport, que funcionen amb bateries, i que poden llogar-se a través d’una aplicació de mòbil. París es va convertir així en la primera capital europea a prohibir aquest tipus de vehicles.

Aquesta setmana Barcelona ha senyalitzat l’obligació de baixar-se de bicis i patinets en zones conflictives. L’ajuntament de la capital catalana ha instal·lat una nova senyalització en nou punts que indica l’obligatorietat de baixar-se de les bicis o els vehicles de mobilitat personal (VMP) i anar a peu en aquests espais, i fins a finals d’any s’afegiran altres trenta emplaçaments.

Señales patinetes

A València existeix una Ordenança de Mobilitat des de 2019 sobre els patinets elèctrics, on els privats poden aparcar en els llocs destinats per a l’estacionament de bicis, però està terminantment prohibit lligar aquests VMP a arbres i aparcar-los en voreres de menys d’1,80 m d’ample. En els carrils bici situats al nivell del paviment no es pot superar els 20 km/h de velocitat, mentre que en els carrils bici situats en les voreres, la velocitat no ha de ser major de 15 km/h. I als carrers per als vianants, mai superior a 10 km/h.

Metrovalencia ha d’imitar a l’EMT i prohibir pujar els patinets als vagons

A més de l’obligatorietat de l’ús del casc, la prohibició de l’ús d’auriculars i la recomanació de tindre una assegurança de responsabilitat civil que cobrisca els danys a tercers, personals o materials en cas d’accident.

Ara només ha d’eixir al carrer per a veure com la immensa majoria d’usuaris passen de l’ordenança. Com no crec que tots ells siguen antisistema, una opció de moda fins i tot en gent d’ordre, seria oportú pel seu bé, i pel dels seus conveïns, que compliren eixes normes bàsiques. Mentrestant, Metrovalencia ha d’imitar a l’EMT i prohibir pujar eixos artefactes, alguns ocupen l’espai de tres seients, als vagons, perquè existeix una excel·lent xarxa metropolitana de carrils per on poder circular.

Pulsa para ver más contenido para ti