"En funció de"

Lluís Mesa

Lluís Mesa

Ens agrada realitzar les accions com volem i tenint en compte el que pensem. Però, la realitat quasi sempre està determinada per condicionants que modifiquen els nostres desitjos originals. La locució ‘en funció de’ ajuda a entendre que tot està supeditat al que ens envolta. El seu sinònim és ‘depenent de’.

He comprovat que ‘en funció de’ la temàtica que tracte un ninot faller rep una consideració diferent. L’escultura efímera de Vicente J. García Pastor dedicada al ‘Comandant’ del ‘Conte de la Serventa’ de M. Atwood, presentada per la comissió plaça del Patriarca – Universitat Vella, ha sigut traslladada a tres punts diferents de l’Exposició del Ninot. Apareix amb els pantalons abaixats i ensenyant el penis. Ningú ha assumit la responsabilitat del canvi d’ubicació que buscava situar-lo en un espai més discret. Pareix que, per a determinades persones, resulta molest. Sortosament la protesta ha tingut efecte.

Hi ha càrrecs públics que no s’haurien d’ocupar ‘en funció de’ qui governa. És el cas, per exemple, de la direcció del Consell Social de la Universitat. Des de l’any 2023, la presidència del de la Universitat de València – Estudi General era ocupava per Vicent Soler, un polític experimentat retirat i sobretot un referent en el món universitari. Podrien haver esperat que acabara el seu mandat. Com ben bé ha escrit Alfons Garcia, hi ha llocs de representació social que caldria respectar.

Últimament, ha sigut notícia la presentació del projecte dels criteris lingüístics de l’Administració amb la intenció que se li puguen fer suggeriments. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha reconegut que, en línies generals, el text arreplega el seu marc normatiu. A més, ha aportat interessants idees que caldria considerar. Soc dels qui pensa que no calien promulgar criteris ni per part de l’anterior govern ni per l’actual. Trobe que eixa tasca és funció de l’AVL com a ens normatiu. No obstant això, una vegada presentats, em crida l’atenció que ‘en funció de’ qui els promoga s’actua. L’informe emés per la institució lingüística oficial, davant el text promogut per l’anterior conselleria, també aportava idees crítiques. Llavors quasi ningú va demanar que es tinguera en compte íntegrament. 

En definitiva recordem, per a no frustrar-nos excessivament, que tot el que realitzem sol estar supeditat a les circumstàncies que ens envolten. Som el que som pel que fem i pel que ens deixen fer.