La selecció valenciana, al capdavant d'Europa

El nostre combinat millora els seus resultats del Mundial d'Alzira amb dos títols i un subcampionat en homes mentre que en dones es manté al podi en les tres modalitats

La selecció de la Comunitat Valenciana va superar amb nota el seu primer dia de competició a l'Europeu de Portugal.

La selecció de la Comunitat Valenciana va superar amb nota el seu primer dia de competició a l'Europeu de Portugal. / FEDPIVAL

FEDPIVAL

L'XI Campionat d'Europa de Pilota a Mà ha tornat a consolidar a la selecció valenciana com la més potent del panorama global. El combinat dirigit per Juanma Garrido, Ana Giner i Arnau Oliver va adjudicar-se el títol absolut a la competició celebrada durant la passada setmana a Freixo de Espada à Cinta i referma el seu domini de les modalitats internacionals.

La selecció s'emporta de Portugal dos medalles d'or en categoria masculina, gràcies als seus triomfs en joc internacional i llargues. A aquestos títols s'ha d'afegir el subcampionat en pilota portuguesa i els tres bronzes en categoria femenina.

En comparació a l'últim Mundial, celebrat l'any passat a Alzira, la selecció ha oferit unes prestacions encara millors que les que van permetre conquistar el campionat del món a la capital de la Ribera.

Pràcticament, un Europeu és com un Mundial en xicotet, la que les principals de seleccions -Països Baixos, Euskadi, Bèlgica, Anglaterra, a més de la valenciana- pertanyen al vell continent. Els nostres completaren el periple en Alzira amb dos ors i un bronze en xics i tres plates en xiques, en una cita a la qual Giner, Pere Roc II, Nacho, Diego, José Luis, Bueno, Guillermo, Salelles, Seve, De la Vega i Sacha, en xics, i Victoria, Ana, Amparo, Irene, Anabel i Clara, en xiques, representaren a la Comunitat.

Les modalitats de joc internacional i llargues han tornat a ser els pilars sobre els quals s'ha basat l'èxit, amb els Països Baixos com a rival en els dos casos, tot i l'important baixa de Puchol II. En la primera, els valencians superaren en una èpica final als neerlandesos (6-5), gràcies a la destacada actuació coral de Guillermo, Nacho, Diego, José Luis, Pere Roc i Giner.

Pere Roc, a joc internacional contra Itàlia.

Pere Roc, a joc internacional contra Itàlia. / FEDPIVAL

En el cas de les llargues, la modalitat reina, la disputada lluita pel títol es va decantar també del costat valencià per 6-4, amb els mateixos protagonistes llevat de Guillermo. Tant a la primera fase com a la final, la formació taronja posà les coses molt difícils a la selecció, que va saber combatre amb qualitat i caràcter.

La fase final de la modalitat autòctona, el frontó portugués, va estar condicionada per la pluja. Els valencians, amb el títol absolut ja a la butxaca, van cedir ante el País Basc, equip al qual Salelles, De la Vega i Pere Roc havien derrotat a la fase regular en, segons el nombrós públic local que es donà cita al voltant de l'església de Freixo, la millor partida vista mai a la localitat.

Quant al one wall, el combinat valencià es va classificar per a les semifinals, però va ser superada per Bèlgica, equip que es va proclamar campió. Cal destacar l'actuació de Salelles i Seve, dos jugadors de raspall, que s'adaptaren molt bé a la modalitat.

Femení

La llista de dones comptava per a Portugal amb l'absència de Mar, una peça clau en l'equip. Tot i això, es va saber refer de les tres eliminacions en semifinals i s'asseguraren el bronze tant en joc internacional com en one wall i pilota portuguesa.

Victoria va destacar a joc internacional contra les italianes.

Victoria va destacar a joc internacional contra les italianes. / FEDPIVAL

En joc internacional, Països Baixos ens va privar de disputar la final, després de no poder aprofitar un 5-2 a favor i caure per 5-6. En one wall, País Basc deixà fora a la parella valenciana formada per Amparo-Ana abans de proclamar-se campió. En pilota portuguesa, el Regne Unit es va imposar a Victoria, Ana i Irene. Itàlia, Regne Unit i Països Baixos no van ser rival en la consecució de la tercera posició.

La cerimònia de cloenda, celebrada, com la inauguració, a l'Auditori Municipal, va posar la guinda als quatre dies de competició amb el lliurament de medalles i trofeus. La selecció valenciana va ser reconeguda com a campiona absoluta en categoria masculina, mentre que el País Basc va aconseguir el títol absolut femení.

Pel que fa als premis individuals, el neerlandés Tjisse Steenstra i la basca Miren Larrarte van rebre el guardó com al més destacat i la més destacada. Durant l'acte, l'alcalde de Freixo de Espada à Cinta, Nuno Ferreira, va demanar públicament al president de la CIJB la celebració a la localitat d'un campionat del món, missatge que Alberto Soldado es va comprometre a estudiar. De moment, la pròxima cita serà a Mendoza (Argentina), que acollirà el Mundial 2026.

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, va acompanyar a la delegació valenciana durant els primers dies de competició. Per la seua part, Luis Cervera, director general de l'Esport, i Tino Bendicho, coordinador de pilota de la Generalitat Valenciana, van estar presents divendres i dissabte. Cervera va ser l'encarregat de lliurar el títol absolut a la nostra selecció.