Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Despierta

Despierta

Dijous passat el jardí de la casa de la Marquesa s'omplia d'alumnes dels centres d'Educació Primària de la Safor, inquiets i il·lusionats, els quals havien acudit allí per assabentar-se quins d'ells havien sigut els guanyadors del campionat en el qual havien participat unes setmanes abans on havien demostrat les seues aptituds en les àrees de la Lògica matemàtica, Verbal, de l'Atenció i de la Memòria, i de la Creativitat. Aquest campionat forma part del «Programa Despierta» i el seu objectiu es la detecció entre l'alumnat d'aquells xiquets i xiquetes dotats d'alta capacitat.

Pilar Herce Palomares, psicòloga, fou la promotora del programa fa una anys i hui és la coordinadora de les seues activitats educatives i acadèmiques, les quals no sols es desenvolupen en el nivell escolar de l'ensenyament obligatori, sinó que també en el nivell de postgrau universitari. Ella és professora del Màster de Detecció, Diagnòstic i Intervenció Educativa en Estudiants d'Altes Capacitats de la Universitat de València. Herce diu que treballen en el camp de les altes capacitats des de finals dels noranta i en aquests anys d'experiència havien detectat que per a xiquets i xiquetes amb altes capacitats mancaven sistemes de detecció o no tenien al seu abast metodologies o programes propis d'actuació que els permeteren desenvolupar-se. És per aquell motiu que iniciaren diverses actuacions perquè la societat reconeguera la necessitat d'educar el talent elaborant programes de formació per a col·legis i instituts y també de postgrau per a graduats, diplomats i llicenciats de la universitat. Aquest campionat s'emmarca en la intenció de detectar aquells alumnes amb aquestes capacitats per a poder actuar sobre ells treballant les seues potencialitats ja des de la infància i desenvolupar al màxim les seues habilitats i el seu talent.

Però aquest programa d'estimulació cognitiva i d'entrenament mental n'oblida altres àrees, també fonamentals, com la intel·ligència emocional, intrapersonal e interpersonal. Pilar Herce declara, amb orgull, que es tracta del primer programa especialitzat d'enriquiment extracurricular que permet, des de l'avaluació del perfil del cadascun dels xiquets, l'elaboració d'una intervenció tant individual com grupal de desenvolupament de totes les seues potencialitats.

Mitjançant aquest tipus de campionats es fa la detecció de l'alumnat d'altes capacitats. Després es faran avaluacions psicològiques, clíniques i pedagògiques, i una vegada obtinguts els resultats podran fer-se intervencions individualitzades o grupals per a despertar el talent verbal, el logicomatemàtic, i també despertar la creativitat o la precocitat intel·lectual.

Aleshores, Herce acaba dient que la seua experiència els ha permés constatar un significatiu augment del quocient intel·lectual en xiquets i xiquetes que han seguit el programa Despierta de forma sistematitzada, a més a més del desenvolupament de competències que nostra societat els exigeix i no poden ser desenvolupades de cap altra manera. Destaquen entre aquestes les habilitats socials, la capacitat de treballar en equips de manera cooperativa i d'organitzar-los, innovar, crear, argumentar i raonar els nostres plantejaments i coneixements, i viure de forma satisfactòria.

Dijous passat el jardí de la Casa de la Marquesa s'omplia de pares, avis, professors i directors dels centres educatius de la Safor, els quals amb aparent tranquil·litat, esperaren que els seus fills, néts i alumnes foren cridats pel conductor de l'acte, Santi Torres, a pujar dalt de l'escenari a recollir un premi que foren lliurats per l'alcalde de Gandia, Arturo Torró; la regidora d'Educació de la ciutat, Marta Cháfer, el gerent de Despierta, el doctor Javier Martínez i Pilar Herce. Un total de 56 premis foren atorgats als guanyadors de la segona edició del campionat del «Programa Despierta». Repartits entre les quatre àrees en les quals havien concursat els mil alumnes participants: l'àrea de l'atenció i de la memòria, l'àrea verbal, l'àrea logicomatemàtica i la de la creativitat, i dividits en les sis categories que es corresponien als sis cursos de l'Educació Primària.

El guanyadors absoluts per haver obtingut la màxima qualificació global en totes les àrees foren: de primer de Primària, Óscar Gual Martí del col.legi Carmelites, i Alba Ramón Borja del Borja-Jesüites; de segon de Primària, Claudia Rubio Pastor, del Borja-Jesüites; de tercer de Primària, Antonio Ros Otero i Iker Navarro Camarena, dels col·legis Suárez de Calderón i Joan XXIII del Grau de Gandia; de quart de Primària, Marta Mora Tarrasó, del col·legi Las Colinas; de cinquè de Primària, Alba Barber Pérez, de l'Abat Solà, i Sonia Gallego Jiménez, del Carmelites, i de sisé de Primària, Victoria Carbonell Vigara, del col·legi Cervantes de Gandia. El Centres educatius, els alumnes dels quals reberen més guardons foren els de María Ángeles Suárez de Calderón, del Grau de Gandia i dels col·legis Borja-Jesuïtes i Carmelites de Gandia.

Dijous passat, al jardí de la Casa de la Marquesa, uns alumnes eren guardonats perquè el campionat del programa Despierta els havia destacat per la seua alta capacitat i competència ja en la seua edat inicial. Però cal dir que el «Programa Despierta» pot anar dirigit als alumnes que encara no destaquen i ajudar-los en el seu desenvolupament.

L'any 2011 la professora Cathy Price, del Welcome Trust Centre de Neuroimagen de la Universitat de Londres, publicava en la prestigiosa revista científica Nature el resultat de les seues investigacions fetes en joves adolescents als qual havia realitzat, en dues etapes de les seues vides, ressonàncies magnètiques encefàliques, i concloïa que moltes vegades l'avaluació del quocient intel·lectual a edat inicial no té valor concloent, perquè molts dels xiquets que ara no destaquen van a millorar-lo de manera significativa passats uns pocs anys i els que han destacat ara poden perdre potencial si no l'exerciten. És a dir, creant una analogia amb la forma física, es pot guanyar forma si s'exercita. Aleshores, als uns i als altres pot ajudar el «Programa Despierta».

Compartir el artículo

stats