La fundació Fontilles de lluita contra la lepra i altres malalties vinculades a la pobresa ha posat en marxa una campanya de recaptació de fons per a ajudar les víctimes del cicló Idai a Moçambic, el país més afectat pel pas de l'huracà.

D'acord amb les xifres publicades ahir per Institut Nacional de Gestió d'Emergències, la catàstrofe ha causat la mort de 446 persones i ha afectat a de manera directa a almenys 518.000 persones, entre les quals s'inclouen 110.000 rescatades i desenes de milers que han perdut les seues cases. A més, el cicló ha inundat àmplies zones de terreny, arruïnat collites, incomunicat diverses grans ciutats i destruït alguna de les principals infraestructures de les províncies afectades, així com nombrosos col·legis i centres de salut. Nacions Unides ja ha considerat que l'huracà podria ser el pitjor desastre meteorològic ocorregut fins hui en l'hemisferi Sud.

Els fons que recapte Fontilles es destinaran íntegrament al seu soci local, Kulima, organització no governamental que des de 1984 treballa en les comunitats rurals i periurbanes més empobrides del país. L'organització destinarà l'ajuda recollida en la campanya, accessible a través de la web fontilles.org, a la distribució d'aliments i filtres d'aigua potable, així com a la reconstrucció d'escoles primàries, la recuperació de fonts d'aigua i la realització d'obres de sanejament.

"El cicló Idai l'ha destruït tot a la ciutat de Beira i a les províncies de Sofala i Manica, així com en el sud de la província de Zambezia, el nord de la província d'Inhambane i el sud de la província de Tete. Centenars de milers de persones han quedat sense casa, sense menjar i sense medicaments. Les produccions agràries i pecuàries estan destruïdes. La malària i el còlera estan sorgint amb força", descriu Domenico Liuzzi, coordinador general de Kulima.

La fundació Fontilles i la seua presència a Moçambic

La fundació Fontilles és l'entitat espanyola referent en la lluita contra la lepra des de l'obertura en 1909 del sanatori San Francisco de Borja en el municipi de la Vall de Laguar (la Marina Alta, Alacant). Des de 1986 desenvolupa projectes de cooperació internacional amb l'objectiu d'acabar amb la lepra i les seues conseqüències, especialment en xiquets i xiquetes, així com amb la resta de malalties oblidades lligades a la pobresa, i donar suport a el desenvolupament sostenible de les poblacions afectades.

Quatre-centes mil persones es beneficien durant enguany dels 27 projectes de cooperació internacional que desenvolupa la fundació. Les diferents iniciatives de l'entitat ajuden a combatre la lepra, el mal de chagas, l'úlcera de Buruli i altres malalties lligades a la pobresa en onze països d'Àsia (l'Índia, Nepal i Vietnam), Àfrica (Moçambic, República Democràtica del Congo i Etiòpia) i Amèrica Llatina (Bolívia, l'Argentina, el Brasil, Nicaragua i Hondures).