Ja fa més d’un any que va explotar la pandèmia de coronavirus a toto el món i durant eixe temps s’ha fet més que evident la rellevància que té l’aigua, més encara, a les nostres vides. L’accés a fonts d’aigua segures, la gestió correcta del sanejament ambiental o la sensibilització sobre bones pràctiques d’higiene com una adequada neteja de les mans, han sigut claus per a previndre malalties, com en este cas la covid-19. En este sentit, Farmamundi ha desenvolupat fins a cinc projectes amb una destacada presènciade l’aigua en comunitats rural de Nicaragua i Guatemala.

«L’objectiu és assegurar l’accessibilitat i disponibilitat de serveis de qualitat de sanejament en les comunitats rurals. Per a això, s’instal·laran 152 latrines i 22 embornals per a la disposició d’aigües grises, on es compta amb la participació activa de la població local que contribuix a la instal·lació de les infraestructures i adquirixen majors coneixements sobre el maneig adequat dels sistemes», explica el director de projectes de cooperació al desenvolupament de Farmamundi, Emilio Oriola.

Estes accions de millora del sanejament bàsic es duen a terme en cinc comunitats indígenes de Santa Lucía Utatlán (Guatemala) per a millorar la salut, especialment de dones en edat reproductiva, xiquetes i xiquets menors de 5 anys com a grups més vulnerables, que beneficia a 920 persones (53 % dones), agrupades en 174 unitats de convivència.

A Nicaragua estan en marxa quatre projectes de salut integral on destaquen les accions per a la millora de l’accés a l’aigua potable segura i les condicions d’higiene i sanejament ambiental en 15 comunitats del territori de Kukra River, del municipi de Bluefields en la Costa Carib Sud, perquè milloren les seues pràctiques per a la protecció mediambiental, la capacitat comunitària i municipal per a la gestió i manteniment de sistemes d’aigua i sanejament.

També serviran perquè la població s’apropie del canvi de comportament amb equitat, enfocament intergeneracional i intercultural.

Més de 3.500 persones es beneficien d’estes accions contemplades dins del projecte per a la promoció del dret a la salut en primera infància atenent les necessitats nutricionals de xiquets i xiquetes menors de cinc anys i l’accés a serveis de salut matern infantil en comunitats natives vulnerables del territori de Kukra River, finançat per l‘Ajuntament de València. Els altres projectes d’aigua segura a Nicaragua estan secundats també per la Xunta de Galícia i la Generalitat Valenciana.