Del lament a l’acció: Russafa respon als reptes socials i ambientals

Més de 300 persones participen en la jornada comunitària «Sabors i sabers» amb activitats de barri centrades en l’alimentació saludable

Jornada de "Sabors i sabers de Russafa"

Jornada de "Sabors i sabers de Russafa" / Levante-EMV

M. Aroca

Més de deu col·lectius i entitats del barri de Russafa i tres espais municipals han col·laborat conjuntament per a organitzar «Sabors i sabers de Russafa», unes jornades comunitàries per l’alimentació, la salut i la transició ecosocial que s’han celebrat fa uns dies i en les que han participat més de 300 persones de diferents generacions amb l’objectiu de recompondre la vida en comú, establir lligams, teixir xarxes i entrellaçar camins entre totes les entitats d’esta part de la ciutat.

La primera visita va ser al mercat, on un centenar de xiquets i xiquetes de les escoles públiques Jaume Balmes i Alejandra Soler tingueren l’oportunitat de portar la mirada més enllà dels llibres i conéixer on trobar els aliments més saludables i de proximitat, des del peix i la carn a les verdures i fruites, o els productes a granel, segons assenyalen des de l’organització. A través del joc i d’una gimcana de l’alimentació, i tota la paciència de les persones que atenien les parades, descobriren els secrets de la compra conscient.

Del mercat a la taula, es van desenvolupar també dos tallers de cuina local i de temporada, que s’oferiren de forma gratuïta a les 60 persones interessades que acudiren a La Cantina de Ruzafa i al Centre Municipal de Joventut del barri, organitzats per la mateixa cantina i per Rolling Food.

Després d’aprendre a cuinar algunes receptes, estos grups varen compartir el menjar en una degustació de germanor alineada amb la triada alimentació-salut-barri que són la base de les jornades.

El divendres 20 va partir una ruta de marxa nòrdica intergeneracional amb unes trenta persones que volgueren descobrir els recursos de salut i alimentació del barri. Esta marxa guiada, coordinada pel centre de salut, el grup de consum i Plataforma per Russafa, va connectar establiments d’alimentació sostenible amb la necessitat d’uns barris més amables per al veïnat, a més de promoure la consciència dels reptes de la crisi climàtica i com afecten de manera directa el benestar de la ciutadania.

Taula redona

Per últim, la sessió de clausura va ser a càrrec de Luis Gómez i Yayo Herrero, antropòloga i enginyera agrícola, referent estatal tant per la seua activitat acadèmica com activista. Les quasi cent persones que assistiren a la xarrada sobre sabers comunitaris per la transició ecosocial on es va tindre ocasió de compartir sabers i experiències d’aquest camí per la vida en el barri i pel planeta.

Molt lluny del catastrofisme i del desànim, com diu l’antropòloga Yayo Herrero, «cal ser valentes i imaginar altres opcions de vida, altres maneres de relacionar-se. Abandonar les pràctiques i comportaments que ens aïllen», apunten des de l’organització de les jornades.

«Una bona mostra de la construcció col·lectiva és Russafa, un barri on diferents associacions i col·lectius del barri, plataformes veïnals com la Plataforma per Russafa o el Grup de consum, grups de joves, AFAs, o comerços locals, junt amb entitats públiques, com el centre de salut, el de joventut, les escoles o la universitat popular, han participat de manera col·laborativa en el disseny i l’organització d’estes jornades, impulsades per Justícia Alimentària i acompanyades per la cooperativa ‘La Dula, eines comunitàries’», asseguren.

Una activitat de Sabers i sabors a Russafa

Una activitat de Sabers i sabors a Russafa / Levante-EMV

D’esta manera, les jornades «Sabors i sabers de Russafa» han superat la queixa i han començat a articular respostes públic-comunitàries davant els reptes climàtics i l’actual crisi ecosocial, amb la implicació tant de les administracions públiques com dels teixits comunitaris i veïnals del barri. 

«És només la llavor d’un procés de canvi a llarg termini, amb el qual hem volgut demostrar el potencial de les aliances públic-comunitàries per a transitar cap a una societat més justa i solidària, treballant a escala de barri, i amb les xarxes veïnals i els recursos públics», apunta Marta Herrero, coordinadora de la delegació de Justícia Alimentària en València.

Sobre Justícia Alimentària

Justícia Alimentària és una organització ecologista, internacionalista, feminista i políticament independent, que des de 1987 treballa per una alimentació saludable, justa i sostenible per a les persones i el planeta.

La necessitat de transformar el sistema agroalimentari actual i retornar a la ciutadania el dret a una alimentació saludable, amb criteris de justícia social i sostenibilitat mediambiental és un dels principals objectius de l’organització.