L’Horta Sud avança cap a l’autoconsum energètic

El grup naix de la unió inicial de cooperatives energètiques locals a través del Café Associatiu de la Fundació Horta Sud i Caixa Popular

L’Horta Sud reuneix a quinze entitats energètiques.

L’Horta Sud reuneix a quinze entitats energètiques. / Fundació Horta Sud

Sara García

Sara García

Cada vegada són més les entitats que treballen amb l’objectiu d’avançar cap a un model energètic sostenible, just, inclusiu i participatiu. A escala local, les Comunitats Energètiques Locals (CEL) són un dels principals instruments per a fer-ho, i a la comarca de l’Horta Sud ja n’hi ha tres de constituïdes: Alcàsser, Catarroja i Paiporta.

 Conjuntament amb la cooperativa energètica AeioLuz i la CEL Castellar-Oliveral, i en el marc de la iniciativa «Café Associatiu» de la Fundació Horta Sud i Caixa Popular, van ser les impulsores d’un grup obert amb dues finalitats principals: transmetre i compartir coneixements en matèria d’autoconsum energètic i convertir-se en un grup de pressió «que puga aconseguir respostes i majors facilitats per part de l’administració pública». 

Amb esta intenció, el grup s’ha reunit esta setmana per quarta vegada «ampliant la seua incidència arreu del territori valencià». En aquest darrer encontre, se sumaren a les entitats impulsores les comunitats energètiques de La Saïdia, l’Olivereta, Russafa, Borriana, Marines i Albuixech, així com l’Oficina de l’Energia de la Fundació València, Clima i Energia, la cooperativa Xicoteta Energia i l’associació Del Camp a la Taula.

Segons les entitats impulsores, es tracta de «generar vincles entre persones i entitats que treballen per canviar el model energètic», per tal de poder-se «oferir suport mutu, optimitzar esforços i maximitzar resultats». 

Per fer-ho possible, el grup energètic, que es reuneix al Museu Comarcal de l’Horta Sud, ja ha creat dos comissions de treball: «una per oferir respostes a les preguntes més freqüents de la constitució i gestió d’una comunitat energètica», i l’altra «relacionada amb l’establiment de xarxes amb altres entitats vinculades al món de l’energia renovable».

Serà Horta Sud 2030

Finalment, les entitats estan treballant també en una proposta de taula de reconstrucció emmarcada en el projecte «Serà Horta Sud 2030», en la línia de treball d’energia neta, que preveuen que puga celebrar-se durant la primavera.

«Serà Horta Sud» naix amb l’objectiu comú de reconstruir la comarca des del treball conjunt entre associacions, institucions i teixit empresarial. En el projecte, impulsat per associacions de la comarca, Fundació Horta Sud, Mancomunitat Horta Sud, Diputació de València i Caixa Popular, treballen per ampliar la xarxa de carrils bici, augmentar les zones verdes, enfortir el comerç local, compartir la responsabilitat política i aprofitar la intel·ligència col·lectiva.

Esta reconstrucció es durà a terme a través de l’impuls d’un observatori d’indicadors comarcals alineats amb l’Agenda Urbana 2030 que ens permetran conéixer l’estat real dels municipis de la comarca de forma objectiva, debatent en taules de reconstrucció d’on eixiran propostes concretes de millora i posant en marxa campanyes de conscienciació.

Transició energètica

En relació amb l’energia, la iniciativa «Serà Horta Sud» aposta per una transició energètica basada en les energies renovables. « Des de les associacions podem potenciar la descentralització de la producció, l’eficiència i una reducció en el consum energètic», declaren els responsables de l’entitat. 

«Ha de ser un model net, respectuós amb el medi ambient i sostenible. A més ha de ser una transició energètica que pose l’energia en mans de les persones», conclouen.