Horta Neta reflexiona sobre els ecosistemes boscosos valencians

La Xarxa joves.net organitza escapades per entorns naturals per a sensibilitzar tant a joves com a adults sobre la cura al nostre entorn 

La pròxima activitat serà a Massanassa el dissabte 13 d'abril

Ruta dels Senglars (Sagunt) organitzada en el marc d’Horta Neta el dissabte 23 de març.

Ruta dels Senglars (Sagunt) organitzada en el marc d’Horta Neta el dissabte 23 de març. / ed

Magdalena Aroca

Dins de la programació d’Horta Neta 2024 -SOS Emergència Climàtica els passats 23 i 24 de març l’entitat va tindre l’activitat de senderisme per la Ruta dels Senglars a Sagunt i el matí del diumenge el varen passar amb les diferents espècies de ribera del Riu Túria a Quart de Poblet. Les dues activitats tingueren gran acollida.

La ruta del Senglars volia ser una reflexió sobre la importància dels nostres ecosistemes boscosos, coincidint amb que el 21 de març, dia Internacional dels Boscos. La ruta és un bon exemple de bosc mediterrani amb gran diversitat de vegetació i fauna, amb poca empremta humana i a menys de 5 km d’una ciutat. Una pista forestal, sense edificacions, ni carreteres, ni cotxes, ni línies d’alta tensió.

La caminata va tindre parades per explicacions puntuals i observar punts d’interés en la ruta, com la pedrera del Salt del Llop, el mirador de Romeu amb vistes de tota la serra d’Espadà i el golf de València, o la Clotxa de Sansano. Tot açò amb el monitor mediambiental de l’Ajuntament de Sagunt.

El diumenge varen tindre un matí amb les espècies de ribera del riu Túria, en primer lloc varen conèixer el Centre d’Interpretació de la Naturalesa (CIN) de l’Ajuntament de Quart de Poblet. En esta visita els va acompanyar el regidor de Joventut Juanjo Susín, que va donar la benvinguda als i les participants. La Fundació Limne els va contar la seua tasca, a més de la recuperació que s’està realitzant de la ribera del riu Túria, donat a conéixer els seus projectes Naturturia i Fluviatis.

Posteriorment, es van dirigir al viver, on van conéixer el treball de recuperació que s’està realitzant, i van fer un taller de plançons amb esqueixos autòctons per a ribera, en aquest cas treballaren els plançons de Baladre de la ribera del Túria amb diferents tipus de substrats, que seran els que utilitzaren en un futur.

Per a acabar l’activitat realitzaren una visita guiada a la ribera del riu Túria per a veure i conéixer els diferents tipus de plantes i flora que té, i la labor de manteniment i recuperació que s’està mantenint.

Pròxima activitat a Massanassa

El dissabte 13 d’abril la xarxa Horta Neta s’aproparà a Massanassa a fer una ruta en bici per la marjal i una vegada en el parc natural, participàrem en una replegada selectiva de residus. La jornada acabarà amb un passeig en barca tradicional per l’Albufera.