?

Ja ha passat mig segle des de que, el 1962, Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) publicara "Nosaltres, els valencians". L'any, en què a més a més, se'n compleixen noranta del naixement del intel·lectual suecà i vint de la seva mort, la Universitat de València, a través de la Càtedra Joan Fuster, ha programat diverses activitats per tal de commemorar el cinquanta aniversari de la primera edició de l'assaig , que començaran a les 18 hores del proper dijous dia 16 amb una taula rodona a l'Aula Magna de La Nau. Joaquim Molas (catedràtic de Literatura de la Universitat de Barcelona), Francesc de Paula Burguera (periodista i escriptor), Vicent Pitarch (lingüista i membre de l'Institut d'Estudis Catalans) i Antoni Furió (catedràtic d'Història de la Universitat de València), debatran sobre els 50 anys de "Nosaltres, els valencians" (1962-2012), moderats per Ferran Carbó (coordinador de la Càtedra Joan Fuster).

Dues hores més tard, a la sala Thesaurus del Centre Cultural La Nau, tindrà lloc la inauguració de l'exposició Joan Fuster, Nosaltres, el valencians. 1962-2012. La Casa Fuster de l'Ajuntament de Sueca ha aportat tota la documentació que s'exhibirà a la mostra, que romandrà oberta al públic fins al 18 de març. "Hem mostrat tota la nostra col·laboració en els actes organitzats per recordar a un dels escriptors més reconeguts i influents dins i fora de les nostres fronteres", ha expressat l'alcalde, Salvador Campillo.

Els actes continuaran el 29 de febrer a la Capella de La Nau, on està previst que se celebre el concert Música a l'entorn de Joan Fuster, interpretat per la soprano María de los Llanos i el pianista Adrià Gràcia. Finalment, l'1 de març tindrà lloc, al Paranimf, el lliurament dels XI Premis de la Crítica de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, així com la conferència de Jaume Cabré titulada La creació del món.

La mostra s'inaugura el dijous

La mostra que s'inaugura el proper dijous al Centre Cultural La Nau s'exposarà a partir del 15 de novembre a la sala Els Porxets de Sueca, coincidint amb la celebració de la IX Jornada Joan Fuster, organitzada per la Càtedra Joan Fuster i l'Ajuntament. En aquesta edició titulada "Sobre Nosaltres, els valencians", està prevista la participació d'Agustí Colomines (Universitat de Barcelona), Maria-José Badenas (Arxiu General de l'Administració), Manuel Alcaraz (Universitat d'Alacant), a més de Francesc Pérez Moragón i Ferran Archilés (Universitat de València).

D'altra banda, el proper dissabte dia 18 Sueca acollirà el VIII Encontre d'Escriptors de la Ribera, durant el qual visitaran la Casa Fuster, l'asil d'ancians, l'edifici de l'Ateneu Sueco del Socorro, l'Ajuntament i la Biblioteca Suecana. A banda dels actes organitzats per la Universitat, des de la Regidoria de Cultura programen des de fa una dècada les Tertúlies de Ca Fuster. Es tracta d'un espai de debat sobre l'intel·lectual suecà "amb el qual es pretén investigar i aprofundir en la seva obra i la seva persona, alhora que presentar altres obres i publicacions referents a Fuster, i conèixer les opinions de rellevants personatges de la nostra cultura", explica el regidor responsable, Josep Navarro.