Fa unes poques semanes apareixia en prensa la notícia de que els rectors de les dos grans universitats públiques en sèu en la Ciutat de Valéncia, presentaven un proyecte a l´alcaldesa de la ciutat per a revitalisar el Cabanyal. La veritat és que a l´escoltar-la em va sonar prou, i és que era la proposta que vaig poder traslladar a l'equip rectoral en nom de l'associació estudiantil Valencia Universitaria en el Consell de Govern de la UV-EG en octubre de 2010. A pesar de que els rectors s'han encabotat en l´idea de les residències universitàries —serà que això deixa diners— la nostra proposta, cóm es pot vore en les actes del Consell de Govern del 27 d'octubre del 2010, era prou més senzilla i igual d'efectiva i oberta a més estudiants, no només ad aquells que puguen pagar-se una estada en la residència.

La proposta de creació d'una oficina de lloguer per a l'estudiant a on s'oferiren pisos i habitacions per a estudiants no és nova. Tenim experiències en Europa, la de la Università di Pisa ens donà un bon eixemple per a la nostra proposta, i sabem que l´Universitat de Valencia-Estudi General ha fet algun intent, si be poc eficient i insuficient, d´arreplegada d'informació de vivendes per a llogar.

La proposta seria crear una Agencia de Lloguer estudiantil conjunta de les dos universitats a on es tinguera informació detallada, precisa i actualisada de vivendes o habitacions que es lloguen en El Cabanyal, proponent uns preus econòmics i recolzant com a aval als i a les estudiants.

No és res nou lo que es pretén. Tenim eixemples com el del poble de Benimaclet, estratègicament situat en l'encreuament entre els Campus de Tarongers i Vera i Blasco Ibáñez. En ell, estudiants conviuen en armonia ab els habitants de tota la vida. Ademés, s'ha creat una enriquidora conjunció que ha propiciat que molts antics estudiants hagen triat la zona per a establir-se permanentment, en el conseqüent rejoveniment poblacional que això supon.

Pero tal volta la situació de El Cabanyal siga diferent, ya que la deixadea i mala voluntat municipal ha propiciat que a lo llarc dels anys la degradació siga imparable. És per això que no només ha de ser faena de les Universitats, fa falta també que l'Ajuntament es mulle.

Convé que millore els servicis de transport, convé que invertixca en seguritat ciutadana, convé que dote a la zona d'un servici de neteja que arribe a tots els carrers, convé, en definitiva, que aposte per la vida.

En conclusió, El Cabanyal és una zona idònea per a que les/els estudiants establixquen la seua residència, i estos són una font potencial de reviscolament de les zones a on habiten... No cal una carrera de matemàtiques per a saber que la formula és senzilla: Universitats + Ajuntament = El Cabanyal viu.