Seguirem aüssant el que calga

20.09.2013 | 01:43

J. Leonardo Giménez

Un estudiant, nebot d'un amic meu, em pregunta si el verb «aüssar» és correcte o no. Resulta que una professora li'l va tatxar, a mitjan curs passat, en una redacció, però amb una ratlla tan llarga que el xicot no tenia clar on hi havia la falta, perquè el tatxó comprenia la frase: «Li aüssà la falda i li féu un pessic en una galta».
El xaval, burleta i sorneguer com és, preguntà a la mestra a on tenia la falta, i si era de tipus moral per l'alçada de la falda o per no especificar quina galta, si de la cara o del cul. La mestra s'ho prengué amb l'humor que corresponia, i li respongué que no calia concretar això de les galtes, que ja s'entenia, encara que en un registre formal haguera sigut millor posar «natja», però li va aclarir que l'errada era per la utilització del verb «aüssar», que, segons ella, devota del model selecte, era un dialectalisme impropi d'un model culte, com calia que fóra el de la redacció manada.
Li dic, al xicon, que si del que es tracta és d'aprovar un examen, segons qui siga l'examinador o examinadora, que no pose «aüssar», però si el que es vol és escriure en valencià, sense connotacions selectes ni autorepressores, naturalment que el pot gastar. Ens hem passat la vida aüssant-nos els pantalons, els calcetins i les calces, els xiquets per damunt del muscle, els mocs quan érem menuts, etc. i etc., i no deixarem de fer-ho ni d'escriure-ho, encara que als sabuts i a les sabudes els parega cosa de poca finor acadèmica. Per això, Francesc Ferrer Pastor, sempre poant en el valencià viu, incorporà eixe verb en els seus diccionaris, com ho fa Eugeni S.Reig en l'excel·lent Valencià en perill d'extinció, amb exemples molt naturals i il·lustratius com: «Aüssa la persiana que entre la gràcia del Nostre Senyor», «En lloc d'aüssar-te els pantalons, aüssat els calcetins», «És que si no l'aüsses, el pobret no vorà res». Com també ho fa el diccionari de la RACV. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua, en la seua funció de posar en valor el valencià viu i real, arreplega el ver «aüssar» en el DOPV i esperem que també l'incorpore a l'esperat DNV. Per tant, seguim aüssant allò que calga, però sense molestar a ningú.

Comarcas

Una firma de Picassent automatizará 10 plantas de lácteos de Argentina

Rivas Robotics diseñará dos sistemas de robots para manipular 120 paquetes por minuto de queso...

Enguera desempolva su historia

Enguera desempolva su historia

De la prehistoria al siglo XX: ve la luz una obra inédita del doctor Albiñana que radiografió por...

Rescatan un perro que se ahogaba tras caer en una balsa en Godelleta

Rescatan un perro que se ahogaba tras caer en una balsa en Godelleta

Un agente se lanzó a la poza en calzoncillos para sacar al animal al ver que los bomberos no iban...

Un centenar de personas de Cumbres de Calicanto de Godelleta se quedan más de 30 horas sin agua

Los afectados aseguran que no recibieron aviso del corte y que llevan una semana con "servicios...

El proyecto «Hilando vidas» traspasa fronteras y suma nuevas adeptas

El proyecto «Hilando vidas» traspasa fronteras y suma nuevas adeptas

La asociación de mujeres Atenea de Alcublas explica en otros municipios cómo hacer arte con...

Cuatro municipios de la Hoya exigen más guardias civiles al Gobierno

Cuatro municipios de la Hoya exigen más guardias civiles al Gobierno

Buñol, Alborache, Yátova y Macastre denuncian que no tienen suficientes agentes para su seguridad

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine