La vintena edició del Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià es va anar a parar ahir a les mans del professor de Secundària i filòleg valencià Víctor Labrado, amb una història de títol religiosament imperatiu, No mataràs, que narra les vivències del considerat «últim bandoler valencià». L´Enric Valor és un dels guardons més importants del territori valencià en llengua pròpia, atorgat per la Diputació d'Alacant: està dotat amb 20.000 euros i inclou la impressió i distribució del llibre per l'editorial Bromera, previsiblement a l'octubre.

Labrado dóna classes a Sueca, la seua població natal, i havia escrit abans llibres com La Guerra de Quatre i Jaume I, entre altres. Ara, el seu nou relat s´ha imposat a altres 18 obres que competien per l´Enric Valor. En No mataràs l´escriptor exposa la història biogràfica de Pepe el Carinyo, un veí de Rafelcofer relacionat amb els maquis que, amb l'esclat de la Guerra Civil, es veu obligat a viure fugint de les autoritats. L'autor contava en roda de premsa que el relat de Pepe el Carinyo començà allà per l´any 1935 i destacava que, malgrat haver de viure com un delinqüent, «tenia un gran respecte per la vida humana, una cosa que no era normal en la seua època», ja que altres semblaven competir per causar baixes. Ell, mentrestant, es regia pel principi moral de no tacar-se les mans de sang.

Aquest bandoler vivia en la muntanya com un fugitiu i cometia atracaments, però sempre «evitant no causar cap víctima mortal». «Era un home de pau, valent i intrèpid encara que, quan tocava, també sabia ser violent», relatava l´escriptor que l´ha tornat a la vida. Aquell home tenia altra dimensió: Pepe el Carinyo era agricultor però es va fer relativament conegut en la comarca en convertir-se, gràcies a les seues qualitats físiques, en un gran jugador de pilota, en la variant de raspall.

El novel·lista valorava també del personatge la seua «sang freda i valentia», qualitats que li van permetre escapar de més d'una embosacada, i també destacava que sempre va ser fidel a la seua dona a pesar que «la llegenda romàntica que es va crear al voltant de la seua figura li va crear una amant».

Aquest no ha sigut un treball senzill per a l´escriptor. Atenent als terminis que comentava ell mateix, ha resultat un viatge homèric. Labrado ha estat documentant-se durant 11 anys per a escriure No mataràs i ha recaptat el testimoni oral d'una quarentena de persones que, directa o indirectament, van conèixer a Pepe el Carinyo, com per exemple un pastor que, en la seua joventut, li subministrava el tabac. Tot açò, segons el propi Labrado, l´ha fet amb l'objectiu de conèixer la «humanitat real», d´una figura de llegenda.