No tots els 11 de setembre van transcórrer un tràgic matí al World Trade Center. La memòria universal va seleccionar eixe, ajudada per les brutals imatges que va oferir la televisió i el lideratge dels EUA, però la realitat és que hi ha altres 11 de setembre. Qui va conviure amb Salvador Allende ho sap bé. L’excriptor valencià Joan Garcés és un d’ells, i ahir va estar al Museu de la Universitat d'Alacant (MUA), on es va encetar el calendari expositiu amb una doble activitat: la inauguració d'una exposició de pintura de l'artista xilè Guillermo Muñoz Vera; i la conferència sobre el significat d’eixe dia, l'11 de setembre, a càrrec de qui també va ser assessor d’Allende. Joan Garcés va explicar els tres esdeveniments importants ocorreguts un dia amb tant de significat. «Molts s'acorden solament dels atemptats de les torres bessones, però cal tenir en compte també la Diada de Catalunya i el Colp d'estat de Xile», va assenyalar l’escriptor.

La mostra de Guillermo Muñoz

Quant a l'exposició de quadres, es tracta d'un treball en el qual l'autor porta involucrat quatre anys. Un projecte que ell defineix com «un viatge en el temps, de fets del passat però que planteja dilemes en els quals podríem reconèixer el present». La mostra presenta 32 de les obres de tècnica clàssica que Guillermo Muñoz ha elaborat des de 2008, i han sigut seleccionades per Roger Sales, el comissari de l'exposició. Una elecció amb la qual l'autor ha quedat satisfet ja que veu «un relat multitemàtic, que té part d'història i part de multiculturalitat», va apuntar el mateix pintor.

«És un fil conductor que comença amb Pèrsia i toca des de fets geològics fins a conflictes relacionats amb la imatge», va afegir. Josep Lluis Peris, professor valencià i coordinador de les activitats, va destacar la importància dels temes triats per a l'exposició: «Presenten un relat alternatiu de la història», va sentenciar. L'exposició podrà veure's al Museu de la Universitat d’Alacant fins al pròxim 24 d'octubre.