“Viu la Muixeranga": un projecte d'integració cultural

La Muixeranga de Guadassuar “La Carabassota” ha promogut aquest projecte innovador amb l'objectiu d'apropar la tradició muixeranguera a la comunitat local de manera més directa i participativa

Una xiqueta de la Muixeranga de Guadassuar.

Una xiqueta de la Muixeranga de Guadassuar. / Carlos Beltran

Teresa Perales

La riquesa cultural d'un poble és un tret distintiu que el defineix i el dota d'identitat. A Guadassuar, un municipi ric en tradicions i costums, aquesta identitat està intentant arrelar-se mitjançant la Muixeranga, una manifestació cultural única i representativa de la cultura valenciana.

Recentment, la Muixeranga de Guadassuar ha iniciat un projecte innovador anomenat "Viu la Muixeranga", amb l'objectiu d'apropar la tradició a la comunitat local de manera més directa i participativa. Amb el suport de la Unió Europea a través de la subvenció del Fons Europeu de Solidaritat, aquest projecte ha pres com a eix central la invitació mensual d'una associació local a un assaig de la Muixeranga.

Des dels primers mesos de l'any, diverses associacions locals com Els Festers de Sant Roc, Les Festeres de l'Assumpció, ADIT i la Corporació Municipal han tingut l'oportunitat de participar activament en aquests assajos. Els membres d'aquestes associacions han expressat la seua gratitud i admiració per l'experiència enriquidora que han viscut en aquests assajos.

Molts han destacat l'ambient d'harmonia i col·laboració que s'ha respirat durant els assajos, així com la meticulositat i la dedicació amb què es preparen les figures humanes que caracteritzen la Muixeranga.

Cultura local i participació

L'objectiu principal de "Viu la Muixeranga" és promoure la cultura local i involucrar activament la comunitat en aquest procés. A través d'aquesta iniciativa, es busca no només transmetre el llegat cultural de la Muixeranga, sinó també fomentar el sentiment d'identitat i pertinença a un grup.

Mostra d’això és que per a poder formar part dels fons europeus de solidaritat un requisit és que cinc joves s’involucren al projecte. En aquest cas, cinc membres menors de trenta anys estan gestionant aquesta iniciativa. Involucrant als joves es busca un empoderament juvenil, augmentar la seua implicació en la societat i aprendre a treballar en equip.

A més, la col·laboració entre la Muixeranga i les associacions locals també té un impacte significatiu en el desenvolupament personal dels participants, especialment dels joves que ocupen rols clau en el projecte.

A través de les seues responsabilitats assignades, com ara la comunicació, la direcció tècnica, la logística, el disseny i la coordinació, aquests joves adquireixen habilitats valuoses com el lideratge, la gestió d'equips i la presa de decisions, que els seran útils en el seu futur personal i professional.

Muixeranga de Guadassuar.

Muixeranga de Guadassuar. / Carlos Beltrán

La participació de les associacions locals en aquest projecte no només té un impacte positiu en la preservació de la cultura local, sinó que també enforteix els llaços socials i fomenta un sentiment d'orgull i pertinença al poble.

A través de la seua implicació en els assajos de la Muixeranga, els membres d'aquestes associacions tenen l'oportunitat de connectar amb les seues arrels i de contribuir activament a la promoció d'una tradició que forma part de la identitat del poble valencià.

"Viu la Muixeranga" també és un exemple inspirador de com la col·laboració entre institucions locals i entitats externes pot donar lloc a projectes innovadors i enriquidors.

La subvenció proporcionada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Solidaritat ha estat fonamental per al desenvolupament i l'èxit d'aquest projecte, demostrant la importància de la cooperació internacional en la promoció de la cultura i la cohesió social.

"Viu la Muixeranga" representa una oportunitat única per a la Muixeranga de Guadassuar la Carabassota de connectar amb la comunitat local i transmetre la cultura a les generacions futures.

Amb el suport de la Unió Europea i la col·laboració activa de les associacions locals, aquest projecte no només celebra el patrimoni cultural del poble, sinó que també assegura el seu futur i la seva continuïtat en els anys vinents.