L´estressant vida laboral dels músics valencians mereix moltes pel·lícules. La caixa negra és un documental que haurien d´adquirir totes les societats musicals. És un curtmetratge de 40 minuts que indaga sobre la vida i l'obra del compositor de música festera Paco Esteve Pastor, nascut a Muro.

El documental, presentat ahir, s´articula a partir d´una part de ficció, basada en una experiència personal del mateix director, José Carlos Díaz, autor també del guió amb Francesc Picó. La troballa casual en el rastre de València d´una caixa plena de fotografies familiars du a la narradora (l´actriu Sara Vallés), a una exhaustiva investigació que la portarà a reconstruir la biografia personal i professional de Paco Esteve, un dels més prolífics i importants compositors de música de festa, però támbé de la seua dona, la cantant Lia Delby.

La parella va formar l'orquestra Los Chicos de España, amb la qual van actuar per les sales de festa de l'Orient Mitjà (Turquia, Líban, Iraq, Iran, Tunísia) i d´Europa, (Portugal, Noruega, França, Suïssa) durant els anys cinquanta i seixanta. En tornar a València, Paco Esteve alternarà la seua feina diària en l´orquestra de la sala de festes Los Molinos amb la creació musical, component pas-dobles, marxes mores i fins i tot valsos, sempre amb una relació molt estreta amb la Unió Musical de Muro.

Ascendència

Prop d´una desena de testimonis de familiars, amics i experts musicòlegs posen de relleu el tarannà i el talent d´Esteve i la seua influència en la composició contemporània de música de festa.

El documental ha comptat amb les ajudes a la producció de CulturArts IVAC, i ahir el director general, José Luis Moreno, va assistir a la seua presentació a la sala Berlanga de la Filmoteca a València. Realitzat per Xavier Cortés i produït per Paula Cervera, La caixa negra ha comptat amb la col·laboració tècnica de la productora alcoiana Visual Producciones i amb la cooperació de la Unió Musical de Muro d´Alcoi.