Senyor diputat pot començar la mascletà. En aquest cas la lingüística. L´esperada consigna que la fallera major pronuncia des del balcó de l´ajuntament en Falles, dóna pas ara a un nou vocabulari valencià específic sobre l´art pirotècnic. El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, va aprofitar ahir la presentació del 36 Festival València, amb motiu del 9 d´Octubre per anunciar l'edició del vocabulari.

La Unitat de Normalització Lingüística de la corporació provincial està ultimant els detalls dels tres cartells que presentaran els vocables sobre «artificis, manifestacions i espectacles pirotècnics», que diferencien les expressions en les quals participen experts, com un «castell» o una «mascletà», o aficionats, com un «correfoc» o una «cordà».

Xavier Rius va fer l´anunci al costat del muntatge del castell de focs instal·lat ahir per la pirotècnia Europlà de Bèlgida, al costat del representant de l´empresa José Gallart, que va agrair el suport que la Diputació presta a la indústria valenciana.

Ajudes audiovisuals

CulturArts va adjudicar ahir ajudes per valor de 192.000 euros per a la millora de la producció audiovisual en valencià i per al desenvolupament i preparació de projectes de llargmetratges i minisèries de ficció, animació i documentals en 2015, amb un total de dotze projectes beneficiats.

Les propostes que han estat seleccionades són Dusk, de Nemesis Mesia i Fernando Arroyo; Cuca y el nuevo mundo, de Javier Hornillo, Ignacio Ruipérez i Joan Marimón; Debí llorar, de Pérez Rosado Producciones S.L i Lilian Rosado; Amor en polvo, de Juanjo Moscardó; 505 o per qué adoramos a los objectos, de Miguel Marcos; i El círculo del agua de Stan Brock Slu, Vicente Monsonís i José María Gómez.

Alhora, Culturarts ha adjudicat ajudes a (m)otherhood, de Suica Productions i Inés Peris; El somni s'ha acabat, de Francisco Moral i Pau Martínez; Cariño, gáname si puedes, de TV On i José Manuel Trabajo; Máscaras, de Raw Pictures i Alejandro Montoya; Destino perdido, de Gaia Audiovisuals i Carles Pastor; i Un hombre de pago, de Joana Chilet i Alberto González.