Saqueig, de Xavier Puchades, és l´obra guanyadora del X Premi de Teatre Palanca i Roca, convocat per l´Ajuntament d´Alzira i dotat amb 6.000 €. Entre els 15 originals presentats al certamen, el jurat format per Salvador Bataller, Josep Palomero, Jordi Verdú, Joan Yago i Diego Gómez, ha escollit aquesta peça per «l´ofici teatral de l´autor per a fer que una suma d´elements que d´entrada semblen totalment heterogenis, dispars, a poc a poc encaixen a la perfecció per a constituir finalment un conjunt homogeni que ompli l´escenari i la imaginació del lector». L´obra serà publicada en la col·lecció Bromera Teatre.

L´obra de Puchades es centra en dues dones, una jove que cuida de l´altra més major. Ambdues viuen juntes a l´últim pis d´un bloc d´apartaments buit a vora mar. Durant uns dies, una balena morta a pocs metres d´on viuen els fa companyia però un dia desapareix. La dona més major deixa de menjar i la jove observa preocupada com cada vegada disposa de menys temps per a descobrir secrets que solament coneix la dona gran. Les dos protagonistes amaguen unes biografies inesperades i la proximitat de la mort atraurà fantasmes que posaran en evidència les seues debilitats.

L´obra està inspirada en personatges i fets de la vida pública que acostumen a aparéixer en els diaris, i constitueix una reflexió sobre la condició humana. Trasllada al teatre l´estructura d´una sèrie de ficció, on l´espectador se sent atret per la possibilitat de saber més sobre els personatges.

El guanyador

Xavier Puchades (València, 1973) és dramaturg, director d´escena i guionista. Com a dramaturg ha estrenat textos com Terrat, Àcars, Desídia, El mentider o Èxit. Com a director d´escena s´ha dedicat, sobretot, a escenificar textos d´autors internacionals i contemporanis, com Rafael Spregelburd, Javier Daulte o Sarah Kane, entre altres. A més, ha participat en obres col·lectives vinculades a un teatre d´urgència com Zero Responsables o Valentia i ha treballat amb diverses companyies valencianes. Actualment, té la seua companyia pròpia, Teatrencompanyia.