Els maulets van ser els valencians que estaven amb l'Arxiduc Carles d'Àustria durant la Guerra de Successió, i per tant adversaris dels botiflers, partidaris de Felip V de Borbó. L´origen del nom sembla procedir del vocable de l´àrab col·loquial mawla, que significa «esclau alliberat», que era com anomenaven a molts camperols.

«Volem proposar amb aquestes línies dirigides -especialment- als representants de tots els municipis valencians, que en el nou nomenclàtor resultant es tinga en compte dedicar places i carrers als Maulets, com a expressió de la defensa de l'autogovern duta a terme per les classes populars valencianes durant la Guerra de Successió». Una petició expressa del manifest «Hi ha lloc per als maulets?» que encapçala l´escriptor Joan F. Mira i signen una desena d´historiadors.

Els promotors de la iniciativa argumenten que amb el canvi polític municipal del 24 de maig, molts ajuntaments valencians han manifestat la intenció de revisar el nomenclàtor dels carrers, d'acord amb el que dicta la Llei de Memòria Històrica; al mateix temps que posen d'exemple a Alaquàs, Torrent, l'Alcúdia, Alacant, Xàtiva, Pedreguer i Alcoi, poblacions que ja tenen vies retolades amb el nom dels Maulets, «símbol de la defensa dels furs valencians i dels anhels de justícia social, objectius que van anar de la mà durant la Guerra de Successió».

El gran oblit

Enguany fa 300 anys de l'ocupació borbònica del Regne de Mallorca, l'últim bastió austriacista. Un any abans havia caigut Barcelona (1714), i set anys abans la capital del Regne de València (1707). Felip de Borbó va castigar la rebel·lió amb els Decrets de Nova Planta, que van suposar l'extinció política i institucional de la Corona d'Aragó. Al Regne de València, va significar la suplantació total de les lleis i institucions pròpies per les de Castella.

«´No s'ensenya a les escoles com van esclafar un país, perquè d'aquella sembrada continuen collint fruits´» explicaven els joves d'Al Tall allà pel 1979 al disc Quan el mal ve d'Almansa. Ara que «molt de temps ha passat des de la publicació d'aquells versos de Vicent Torrent i, malauradament, són igualment vàlids en l'actualitat», sosté el manifest proMaulets. Ja que en la seua opinió «la Guerra de Successió continua sent la gran oblidada en la memòria col·lectiva valenciana i això no és gens casual».