«Les partides es guanyen quan s´arreglen». La dita del joc de pilota dóna sentit a un nou temps en el qual el pacte, el diàleg, l´enteniment es fan més necessaris que mai. Aquesta crida a fer i tancar pactes arriba des d´una publicació rara avis. Ja està al carrer una nova edició del Calendari dels Brillants. És la que fa 29. I aquest almanac, «adaptat als usatges i costums del meridià de València», manté l´estètica de sempre, la dels vells calendaris del profeta (el profeta, disfressat de mag Merlí, apareix a la portada) que arribaven des del XIX a la primera meitat del XX a les cases més humils.

Aquest calendari, agermanat amb el de Cerdà de Puigcerdà (La Cerdenya) és cosa del cronista de Benissa, Joan Josep Cardona Ivars. L´edita la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (Macma). Cardona explica per què enguany l´almanac enceta la reflexió del pacte. «És un tema adient i molt actual», afirma. La publicació arreplega articles de 22 escriptors, historiadors, científics i juristes sobre els pactes. Parlen dels hòmens bons, de la simbiosi (una mena de pacte biològic), de tancar pactes mercantils amb una encaixada de mans, del pacte de la banca ètica, del Tractat del Pouet signat a 1245 per al-Azraq i l´infant Alfons d´Aragó€

El tema va eixir durant el dinar que tots aquests col.laboradors del calendari celebren per a posar-se d´acord (un bon dinar també inspira pactes). «En aquests dinars, parlem a cor obert. Vam prevenir allò que va a succeir i que ja ha passat als pobles. Està gestant-se un món nou on els pactes són necessaris», indica Cardona.

El cronista subratlla l´originalitat d´aquest calendari demodé en el moment actual. Afirma que el canvi climàtic també afecta a les idees i que la societat ha esdevingut «líquida», sense fermesa. Defensa la reflexió, mirar el món sense contagiar-se del vertigen i defensa també el putxero que es cuina amb hores i més hores de foc. El calendari és una lectura per a tot l´any, que ja és molt en un món en el qual la informació caduca al segon. «Però sempre en aquest calendari venen esperança; reivindiquen assaborir la vida i posar pausa, la calma i les coses saonades com un putxero de Nadal», explica.

L´almanac és un pou de saviesa. Arreplega el santoral, els patronatges, les festes religioses i populars, les creences populars, els remeis i consells de medicina pràctica, les devocions, els tríduums i quinaris, les fases de la lluna, les faenes de muntanya, camp, l´hort i la mar€

El lector d´ara descobrirà un munt de coses. Per al mes vinent de gener, per exemple, es recomana fer brossa per al corral, podar i empeltar les vinyes i fer tractament per al llampat i el remugat. De la mar es diu que, «com que ara són les calmes de gener, els eriçons són a frec de mà».

El calendari també avisa que «els Reis d´Orient passen pels nostres pobles. Estimeu aquest costum i torneu a posar el cabàs amb palla penjat al balcó». En observacions astronòmiques, s´avança que el 3 de gener «hi ha pluja d´estels fugissers, són els Quadràntids».

El calendari, del qual enguany s´editen més d´un miler d´exemplars, arriba a tot el nostre àmbit lingüístic.