El balcó consistorial és ja el nou Micalet, ritual iniciàtic i prova genètica alhora per als veïns de la ciutat. En tres mesos s´ha generat una càrrega magnètica que atrau expectatives i rancors com cap altre edifici a la ciutat. Des d'ahir té banda sonora pròpia. Ha sigut el grup valencià Tardor el primer a pujar-se´n al mirador de l'ajuntament des que Ribó va ordenar la seua obertura, per a rodar un videoclip on es realitza la penúltima reconstrucció al·legòrica d'aquest espai.

«Volíem mostrar una realitat que hi ha en la ciutat: que l'ajuntament està obert, ara també a la música», reconeix Àlex Martínez, veu i guitarra del conjunt, a qui se li va ocórrer la idea precisament xafant la terrassa, reservada antany a convidats amb carnet VIP. «La primera idea va ser gravar allí una cosa espontània, fins i tot a cappella, com un gest simbòlic», relata Martínez, «però quan li ho vaig explicar a la resta del grup pensàrem en demanar permís per a fer una cosa més gran, sense que deixara de sonar natural». Així és com es van iniciar els tràmits perquè Ontàrio, primer senzill del grup en el seu segon LP (Una ciutat Invisible, Mésdmil 2014) sonara des de l'edifici públic.

El grup li va enviar directament un escrit a l'alcalde i al temps van rebre resposta del servei de protocol del consistori. «L'únic condicionant que ens van posar va ser que el balcó no podria tancar-se mentre estiguérem allí», explica el cantant. «Tampoc volíem», postil·la, al·legant que del que es tractava era de mostrar-ho al natural, «amb una producció elaborada però amb un so el més cru possible». Aprofundint en la metàfora que pretén videoclip, els protagonistes no solament apareixen cantant en la famosa terrassa, sinó que se'ls mostra fent el recorregut per la casa consistorial abans d'armar-se amb els seus instruments.

En el vídeo, gravat pel valencià Bruno Marín, s'arrepleguen algunes de les reaccions d'els qui es topaven amb el rodatge, el passat 22 de desembre, dos dies abans de les vacances de Nadal. «Vam anar a primeríssima hora del dia per a tenir les millors hores de llum, i al poc van començar a arribar excursions escolars i de centres de majors; ens preguntaven qui érem», recorda el cantant. Els propis funcionaris de l'ajuntament treien el cap davant el rebombori per a satisfer la curiositat amb la càmera del mòbil.

El grup difon des d'ahir aquest vídeo a través de la seua pàgina de Facebook, en el que pretén ser, més enllà d'una osca en la seua carrera o en el relat del lloc, un «homenatge a València».