La Universitat de València ha posat en marxa una colla de dolçaines i percussió per a millorar la formació dels seus estudiants en la interpretació de música tradicional valenciana. «La Colla de Dolçaines i Percussió de la Universitat naix amb l'objectiu de ser una agrupació estable, representativa i innovadora en el camp de la música tradicional sempre des d'un vessant formatiu», segons assegura la universitat.

La universitat justifica la creació d'aquest estudi, foment i divulgació de la cultura i música tradicional valenciana, perquè als «principis del segle XX es podia sentir pels carrers la música d'una dolçaina en solitari que, acompanyada d'un tabalet, feien sonar melodies antigues i noves». Tot i que els dolçainers començaren a desaparéixer fins que a partir dels anys 70 una ona de joves va prendre la iniciativa creant tota una xarxa de noves escoles de música tradicional. Com el dolçainer Joan Blasco que popularitza el que hui anomenem dolçaina en sol, que permet unificar les sonoritats i afinacions.

Aquest fet propicia una altra formació desconeguda fins al moment que són les colles de dolçaines i percussió. Comencen a fer grups de dos o tres dolçaines i un tabalet, i amb el pas del temps va augmentant el nombre de membres que formen aquestes colles, fins anomenar-se colla o gran colla i oferir concerts de música festera i obres d'autors de prestigi reconegut.

Ara, la Universitat de València se suma a aquest corrent amb la posada en marxa d'una colla de dolçaines i percussió que dirigira Juan Ramon Martí i Chulià. La Universitat ha organitzat un curs i una ajuda per a la devolució del preu de la matrícula per a les persones que vulguen formar part d'aquest projecte tradicional i alhora innovador.

El termini de preinscripció va començar a principis d'aquesta setmana i acabarà el pròxim 3 de febrer.