De viure temps de glòria en els anys 80, el còmic va passar en la dècada dels 90 la seua particular travessia en el desert fins que fa 15 anys va nàixer a Bilbao l'editorial Astiberri, una casa a la qual autors com el valencià Paco Roca adjudiquen part del mèrit que sorgira el «còmic autòcton».

Amb un catàleg de més de 500 títols, i una aposta ferma des de la seua creació pel còmic espanyol, (fins a convertir-se actualment en el 50 % de la seua producció editorial), Astiberri ocupa un lloc privilegiat en les prestatgeries d'aquells lectors, aficionats o no al còmic, que aposten per les histories d'autors com David Rubín, Javier Olivares, Santiago García o Alfonso Zapico.

«Astiberri és un dels pilars del ressorgir d'un còmic autòcton, i ens ha permés als autors no pensar en el mercat francés per a poder treballar», expressa Roca, Premi Nacional de Còmic en 2008 per Arrugas, una història publicada aqueix mateix any per l'editorial basca que, per al també premi Nacional Santiago García, va suposar l'autèntic «canvi» per a la vinyeta espanyola.

L´autor és l´«amo»

«Paco no era ningú abans de Arrugas „explica García entre les risses del seu company„ perquè a la fi dels anys 90 hi havia la sensació de què calia traure un còmic de grapa i en blanc i negre perquè no es venia una altra cosa, semblava que el còmic espanyol havia mort i quan Astiberri ens va permetre traure un àlbum a color amb tapa dura em va semblar que era increïble».

Al costat de Roca i García, Laureano Domínguez, editor d´Astiberri, va destacar ahir durant la trobada que van organitzar a Madrid, que enguany, de les 52 novetats que aniran publicant, 30 són obres d'autors espanyols.

I, part de l'èxit que suposa tenir aquesta nòmina de creadors es deu a la política que Astiberri ha dut a terme des del seu naixement.

Una manera d'entendre aquesta indústria que no solament tracta a l'autor com a «amo» de la seua obra (en matèria de drets d'autor), sinó que va tenir clar des del principi que el «futur» estava a «aconseguir nous lectors» i «entrar en les llibreries generalistes».

Així ho va posar de manifest Fernando Tarancón, soci fundador i editor d'aquesta editorial per a qui el seu «èxit» està unit al fet de no centrar-se «únicament» en els lectors de còmic, per la qual cosa la seua elecció de títols va unida sempre a «bones històries» que puguen interessar a tothom com si es tractara d'una obra literària.

Fruit d'aqueixa aposta per la novel·la gràfica espanyola són les seues més de 90 cessions de drets a l'estranger que s'han traduït a l'anglès, francés, italià, alemany, grec, txec, finés, coreà, japonés, polonés o portugués.

Alguna cosa que li porta a afirmar, amb l'aprovació d'alguns autors presents com Javier Olivares (Las Meninas al costat de Santiago García) o Álvaro Ortiz (Rituales), que Espanya «ja és potència en novel·la gràfica». O, com agrega el mateix Olivares: «Ja som un mitjà més!».

En aquest sentit, Domínguez va matisar que si en 2011 van vendre a editorials extragueres tan sols vuit títols publicats per ells, en 2012 van passar a vendre 20. «Abans anàvem a les fires a comprar i ara anem a vendre», va destacar.

En el seu creixement, Astiberri conta també des d'enguany amb un nou segell editorial independent, «¡Caramba!», dirigit per Manuel Bartual i que només publica a autors espanyols que facen vinyetes amb un perfil humorístic.

Per a celebrar aquest aniversari amb els seus lectors, Astiberri va organitzar ahir una sessió de signatures en la llibreria madrilenya Traficantes de Sueños en les quals participaren 22 autors entre els quals estan Paco Roca, Juaco Vizuete, Álvaro Ortiz, Tyto Alba, José Domingo, Santiago García, Javier Olivares, Manuel Bartual, Jorge Monlongo, Mauro Entrialgo, Paco Alcázar o David Rubín.