No és que espere públic massa jove. També fa falta certa memòria, doncs El virgo de Visanteta és per a nostàlgics. Així ho veu, almenys, el director d'aquesta adaptació, Rodolfo Perales, que des d'ahir i fins demà porta el sainet de Bernat i Baldoví al teatre Olympia. «He parlat durant aquest temps amb molts amics i familiars i tots em demanaven que no se m'oblidara avisar-los de l'estrena; però clar, és tot gent major», assegura Perales, que tenia ganes de portar a escena «un títol d'impacte per a eixe tipus de públic».

En qualsevol cas, aquells qui acudisquen durant aquestes tres sessions al teatre, no es trobaran amb el text original de 1845, sinó amb la versió que va portar al cinema Vicente Escrivá, protagonitzada per Maria Rosaria Omaggio. «La pel·lícula té 86 escenes i l'hem reduït a 13 més un pròleg», apunta el director, que no obstant això no ha retallat en el to eròtic: «Diria que en algunes escenes fins i tot l´he arribat a potenciar».

Bernat i Baldoví va escriure el text original en el segle XIX i en ell contava dos litigis sexuals a Favara, protagonitzats per dues parelles del poble; en un d'ells estava en joc la virginitat de la xica que dóna nom a l'obra. En la versió per a cinema, Visanteta és una jove que, després d'interpretar una obra religiosa, rep una força divina la qual li acudeix cada vegada que va a ser desvirgada.

«Bàsicament és l'expressió del sainet valencià. Hem respectat el vocabulari eròtic i procaç que tant agrada», argumenta Perales, qui mai s'havia plantejat de debò portar a les taules aquest argument estès en l'ideari còmic valencià, fins que li va caure en les mans el guió de la pel·lícula. «M'ho vaig portar unes vacances i quan vaig acabar de llegir-ho em vaig plantejar, per què no, retornar-lo al teatre», recorda el responsable de l´adaptació. D'aquesta manera, Perales tanca el cercle d'un text que es va iniciar en el teatre i allà torna, després de ser rescatat i actualitzat pel cinema del destape. Amb uns xicotets arranjaments i amb un repartiment bàsicament aficionat encapçalat per Laura Pérez, Visanteta, el tio Collons, la tia Tomasa i Pasqualo tornaran a ruboritzar als més pudorosos del pati de butaques.