02 de septiembre de 2016
02.09.2016

La Nit de les Fogueretes d'Agullent té més de 400 anys de tradició

La localitat de la Vall d´Albaida celebra hui la romeria nocturna declarada festa d´interés turístic

02.09.2016 | 04:15
La Nit de les Fogueretes d'Agullent té més de 400 anys de tradició

Agullent celebra hui la coneguda Nit de les Fogueretes, festa declarada d'Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana, que apropa fins al camí del calvari de la localitat a centenars de persones, a mitjanit, en romeria nocturna. Esta celebració esdevé amb el pas dels segles un rellevant testimoni del patrimoni festiu de les terres d´interior de les comarques centrals valencianes.

La història conta que al 1600, un ermità va vore a l´interior del temple un frare dominic agenollat al peu de l´altar, junt a una llàntia d'oli. El frare que contemplà durant uns segons l'ermità Joan Solves, no era altre que Sant Vicentet Ferrer, que segles abans havia pregonat per eixes terres. De l´oli que sobreixia de la llàntia, la gent d´Agullent s´untà i així, es van protegir de la pesta bubònica que assetjava la localitat i pobles veïns.
El foc té un paper preponderant en la romeria, possiblement en recordança de la Llàntia miraculosa. Xiquets, joves i adults pugen a l´ermita portant fanalets. També es sol lluir una especie de feix o torxa que a Agullent s´anomena falla, i que està feta d´un tros d´esportí, material usat en la premsa de l´oliva en les almàsseres. Als darrers anys s´estan recuperant les falles al tram urbà de la romeria. A mesura que els pelegrins apleguen a l´ermita, i després de cantar els goigs i les vespres, els veïns desfilen per davant de la Llàntia miraculosa per ungir-se amb l´oli beneït. Es tracta d´un ritual rememoratiu d´allò que ocorregué al 1600.

La Nit de les Fogueretes, i per extensió les Festes del Miracle, són el reflex del compromís de la comunitat d´Agullent de fer valdre el vot dels seus avantpassats. Per això, ininterrompudament des de l´any 1600 fins a hui, el pelegrinatge es repeteix donant com a resultat tot un espectacle de música, foc, natura, devoció i esperit de poble.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine