Agullent celebra hui la coneguda Nit de les Fogueretes, festa declarada d'Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana, que apropa fins al camí del calvari de la localitat a centenars de persones, a mitjanit, en romeria nocturna. Esta celebració esdevé amb el pas dels segles un rellevant testimoni del patrimoni festiu de les terres d´interior de les comarques centrals valencianes.

La història conta que al 1600, un ermità va vore a l´interior del temple un frare dominic agenollat al peu de l´altar, junt a una llàntia d'oli. El frare que contemplà durant uns segons l'ermità Joan Solves, no era altre que Sant Vicentet Ferrer, que segles abans havia pregonat per eixes terres. De l´oli que sobreixia de la llàntia, la gent d´Agullent s´untà i així, es van protegir de la pesta bubònica que assetjava la localitat i pobles veïns.

El foc té un paper preponderant en la romeria, possiblement en recordança de la Llàntia miraculosa. Xiquets, joves i adults pugen a l´ermita portant fanalets. També es sol lluir una especie de feix o torxa que a Agullent s´anomena falla, i que està feta d´un tros d´esportí, material usat en la premsa de l´oliva en les almàsseres. Als darrers anys s´estan recuperant les falles al tram urbà de la romeria. A mesura que els pelegrins apleguen a l´ermita, i després de cantar els goigs i les vespres, els veïns desfilen per davant de la Llàntia miraculosa per ungir-se amb l´oli beneït. Es tracta d´un ritual rememoratiu d´allò que ocorregué al 1600.

La Nit de les Fogueretes, i per extensió les Festes del Miracle, són el reflex del compromís de la comunitat d´Agullent de fer valdre el vot dels seus avantpassats. Per això, ininterrompudament des de l´any 1600 fins a hui, el pelegrinatge es repeteix donant com a resultat tot un espectacle de música, foc, natura, devoció i esperit de poble.