Més d'un centenar d'artistes i creadors participen en l'exposició ‘Mediterrani: Mar de Murs’ que es va inaugurar ahir a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, una mostra que oferix una singular mirada als conflictes i les desigualtats de la Mediterrània i Europa i planteja una reflexió sobre la crisi dels refugiats.

L'exposició està englobada dins dels actes de Mostra Viva, el festival de cine que se celebra esta setmana i ha recuperat i manté actiu l'esperit de la Mostra de Cine del Mediterrani, i oferix una original reflexió sobre un complicat moment geopolític que ha deixat de costat la identitat i proximitat cultural i l'intercanvi d'idees per a convertir-se en un simple joc d'interessos socials, polítics i econòmics.

Coordinada per la catedràtica d'Escultura i acadèmica de Sant Carles, Amparo Carbonell, la mostra part d'una senzilla idea: la creació d'obres d'art i reflexions a partir d'idees i objectes «trobats en la vora del mar i que evoquen esperit de llibertat i comunicació entre cultures i societats pròximes i ara distants».

Quadres, escultures, instal·lacions, poemes, textos, simples objectes abandonats a la seua sort i deteriorats pel mar però representatius del nostre present proposen una infinitat de sensacions en les parets de l'antic edifici El Segle. Actuen al mateix temps com a metàfora, crítica i objecte de reflexió entorn de les desigualtats, els conflictes bèl·lics i el distanciament que l'actual situació està generant entre un Nord preocupat de la seua economia i un Sud necessitat de la solidaritat.

Els murs de la mar

Per a Carbonell, «esta exposició té com a punt de partida les mirades individuals d'un grup heterogeni de persones que s'interroguen sobre els murs que alcem des d'Europa. Per això l'hem anomenat ‘Mediterrani: Mar De Murs’». La proposta als participants va ser que elaboraren xicotets objectes «prenent com a referència eixos altres que tal vegada portaríem amb nosaltres en una butxaca, en una maleta o en un fardell si haguérem d'eixir amb limit d'equipatge».

Al mateix temps, segons recorda la comissària de la iniciativa, cada un d'ells havia d’anar acompanyat d'una xicoteta història que ho situara i armara d'intenció. El resultat ha sigut un espai ple de peces de dimensió reduïda i carregades de significat. Per això, Carbonell proposa una visita tranquil·la i anima a l'espectador a què es detinga en cada peça i llegisca les històries que hi ha escrites en les etiquetes ja que estan plenes de curiositats.

«Es una mostra poc habitual, en la que es conjuguen molts factors i una magnifica oportunitat per a reflexionar en un lloc ara carregat d'energia i motivació», afegix la comissària de l'exposició. La mostra multidisciplinària estarà oberta fins al 30 d'octubre i suposa, en resum, una gran oportunitat per a descobrir infinitat d'originals propostes creades exprofés per a l'ocasió i generar al mateix temps un procés de reflexió entorn d'un conflicte interminable que ha omplit les vores del Mediterrani de drama i insolidaritat.