El Palau de la Música de València acollirà per primera vegada Homer: L’Odissea, espectacle poètic musical que recrea el text clàssic a través de diferents disciplines artístiques que es conjuguen per a donar forma al famós viatge d’Ulisses i la seua tornada a casa, Ítaca, metàfora universal del viatge personal de cadascun.

L’espectacle, que presenta la companyia Melodemodomies, part de la traducció que Joan Francesc Mira, Premi 9 d’Octubre 2016 de les Lletres Valencianes, va fer de l’Odissea d'Homer. Per la seua banda, Tomàs Llopis, va ser qui va triar els textos que ell mateix recita com a rapsode de l'espectacle.

A partir d’ells, Miquel Pérez Perelló va compondre la música per a guitarra, piano, violí, clarinet, ocen drum i veus, creant uns temes caracteritzats pel seu caràcter mediterrani, amb un regust marítim i mitològic.

Finalment, sobre aquesta base de música i text, el pintor il·licità Joan Castejón és l'autor de prop de 50 il·lustracions a través de les quals interpreta de manera realista els personatges i els escenaris de l’Odissea. Ulisses, Penélope, Telémaco, entre d’altres, són retratats per l’artista amb rigor antropomòrfic, fins i tot els éssers imaginaris com les Cíclopes i les Sirenes prenen la mateixa força realista amb les seues formes humanitzades.

Actualització del clàssic

Unes imatges que van projectant-se sobre l’escenari aconseguint, d’una banda, que els dibuixos estiguen al servei dels versos musicats i, per una altra, que tinguen una poètica visual pròpia que atrapa a l'espectador.

Amb tots estos ingredients, Homer:L’Odissea, es converteix en un treball artístic fluid, d’estètica elegant i subtil que aconsegueix rescatar un clàssic universal i posar-ho a l’abast del públic actual.

L’espectacle, que ja ha sigut representat en l’Auditori de Torrent, Benifaió, Benimodo, Dénia, Rafelbunyol i Xàbia, entre altres localitats, es podrà veure en el Palau de la Música de València per primera vegada el pròxim 10 de novembre a les 20 hores.

Per a Miquel Pérez Perelló, l'actuació en el Palau significa «el reconeixement a una trajectòria que va començar amb el treball que la companyia Melodemodomies va fer sobre Vicent Andrés Estellés en 2009 i que ha continuat amb diversos projectes que posen de manifest el valor de la cultura, dels músics, poetes, intel·lectuals i artistes valencians».

Tomàs Llopis ha sigut professor de literatura en l'IES Enric Valor de Pego. És coautor de llibres didàctics de llengua i literatura catalanes i ha exercit com a crític literari en algunes publicacions, havent traduït poesia al català. Entre altres obres, ha publicat dos llibres de poemes: Palau de cendra (2000) —Premi 25 d’abril de Benissa— i Sospirs de Babel (2006); la rondalla El rei cec (2005) i Lluc (2006), a més de la novel·la juvenil Les volves d’aquella neu (2008). Amb la novel·la històrica Hi ha morts que pesen cent anys va guanyar el Premi Andròmina 2012.

Com a rapsode té una llarga experiència en espectacles poéticomusicals, tant en companyia de Miquel P. Perelló, del grup Melodemodomies, com amb altres formacions.

El compositor

Miquel Pérez Perelló Comença els seus estudis de guitarra en el Conservatori Tenor Cortis de Dénia, d’on és oriünd i els finalitza en la càtedra de D. José Tomás a Alacant. A Barcelona cursa estudis de postgrau en l’Escola d’Arts Musicals Luthier. Ha destacat com a intèrpret, finalista del concurs Joventuts Musicals d'Espanya. Ha actuat per tot l’Estat com a solista de guitarra.

El seu interès pels diferents estils musicals ho porten a estudiar flamenc, jazz, música antiga, música popular, així com anàlisi musical del repertori clàssic europeu. Els seus enregistraments han sonat en Ràdio Clàssica (RNE), entre altres emissores. La musicalització del Llibre de Dénia de Vicent Andrés Estellés, el seu cd Preludis per a guitarra amb música pròpia i el treball basat en l’Odissea d’Homer són algunes mostres del seu interès per la creació musical, que han rebut un bon acolliment.