La Conselleria d´Educació, Investigació, Cultura i Esport ha convocat els exàmens per a l´obtenció dels certificats oficials administratius de coneixements de valencià, que organitza cada any la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV). Una de les novetats d´enguany és que comencen les noves proves adaptades al Marc Europeu Comú de Referència (MECR), dels nivells A2 i B1.

La Conselleria ha decidit congelar les taxes de matrícula en les proves, per la qual cosa es mantenen els preus fixats per tercer any consecutiu, segons destaca este departament de l´Executiu autonòmic a través d´un comunicat. En la convocatòria de 2016 es van realitzar tots els nivells en totes les localitats, la qual cosa va implicar un augment de la matrícula del nivell superior en les localitats hispanoparlants (Bunyol, Villena, Sogorb i Oriola). En total, en la convocatòria passada va haver-hi un increment de matrícula d´un 42% respecte del 2015, la qual cosa va significar 15.600 inscripcions més.

Tal com va assenyalar el conseller d´Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, a finals de gener, quan es va presentar el nou model de JQCV, «tot està enfocat a ajudar la gent a parlar i escriure en valencià, no com abans, que tot se centrava a saber regles gramaticals i excepcions lingüístiques. Ara tenen un enfocament clarament comunicatiu, passem, per tant, d´un model que no garantia l´ús de la llengua a un model que incentiva a usar la llengua», en paraules del titular d´Educació.

Descobrir i usar la llengua

Així mateix, el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, ha emfatitzat que «les proves estan concebudes com un començament per a descobrir i usar una de les nostres llengües oficials i no com un final que tinga com a únic objectiu aconseguir un títol i punt». La nova JQCV, afegeix, «treballa perquè les persones senten seua la nostra llengua i es vol deixar arrere la concepció de pur tràmit administratiu per a obtindre un certificat».

En esta ocasió, es publica per primera vegada una resolució que engega el Pla de Formació del Personal Examinador (PFPE). La seua finalitat és proporcionar una formació continuada, coordinada i adequada als diferents actors que intervenen en el procés d´avaluació dels aspirants.

Estes actuacions consistiran en cursos, guies i rúbriques. Els cursos seran plantejats de maneres diferents: presencials, semipresencials o a distància. Les guies implicaran la creació de reglaments assumibles pels administradors de la prova, d´aplicació fàcil, directa i efectiva, i el seu objectiu serà disminuir la possible discrecionalitat en l´actuació de les persones implicades en la prova. Per a acabar, les rúbriques facilitaran un element de justificació directa de l´actuació de l´aspirant en l´àrea d´expressió i interacció oral.

Per a l´any 2017 es realitzaran les proves de nivell A2 i B1 de coneixements de valencià i les proves de grau mitjà i superior. A més, pel que fa als exàmens de capacitació tècnica, també s´han convocat el Certificat de Llenguatge Administratiu, el Certificat de Correcció de Textos i el Certificat de Llenguatge en els Mitjans de comunicació.

Proves en 24 localitats

Les proves tindran lloc en 24 localitats del territori valencià per a cobrir la demanda de tot el territori. En concret, les localitats on tindrà lloc la prova són Alacant, Alcoi, Alzira, Benidorm, Bunyol, Borriana, Castelló de la Plana, Dénia, Elda, Elx, Gandia, Llíria, Ontinyent, Oriola, Paterna, Sagunt, Sogorb, Sueca, Torrent, València, la Vall d´Uixó, Villena, Vinaròs i Xàtiva.

El termini de presentació de sol·licituds consta de dos períodes. El primer període des del 27 de març fins al 21 d´abril, el segon període dónes de el 1 fins a el 11 de setembre. Per poder participar s´haurà de presentar l´imprés que estarà a la disposició dels interessats en la Conselleria d´Educació, en les direccions territorials d´Educació, Investigació, Cultura i Esport, i en el lloc web de la JQCV.

Les persones que disposen d´un DNI amb certificat electrònic incorporat o de firma electrònica de l´Autoritat de Certificació de la Comunitat Valenciana també podran fer la inscripció i el pagament de les taxes per via telemàtica.En este cas no serà necessari presentar la inscripció en cap registre.