Malgrat el renom i la dimensió que han adquirit les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí en els darrers anys, arran la declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a 2011, fins al moment no s’havia fet cap estudi sobre una de les seues danses més emblemàtiques, la dels Bastonets.

Eixe és l’objectiu de Toni Bellón, natural del municipi, que ha guanyat el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular per l’obra «Els Bastonets d’Algemesí».

El llibre es basa en una de les set danses de la celebració de les festes patronals, una dansa que, com explica l’autor, «és de caràcter guerrer i simbolitza una lluita». Encara que ara s'emmarca dins d’unes festes amb vocació religiosa, al llibre s’esmenta l'origen pagà del ritu, que podria haver tingut la funció ancestral de propiciar la fertilitat de la terra.

S'atribueix també el seu origen a les celebracions que en el passat es feien tant en les coronacions d’un rei com en l’arribada a una ciutat de la reialesa.

L’obra fa un repàs a la història i les transformacions que ha viscut aquest ball, que «ha anat adaptant-se al context social, polític i econòmic», però es centra fonamentalment al segle XX i a les seues particularitats.

Bellón fa una anàlisi exhaustiu en el que recopila informació, anècdotes, fotografies i documentació. A més, no sols se centra en Algemesí i també esmena a altres municipis com ara Sueca, Benifaió o Carcaixent. De fet, al llarg del treball, es comparen els balls de bastons valencians amb altres danses de pals de diferents indrets de la geografia espanyola.

La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia presentarà l’obra aquest dimarts vinent, a les 19.00 hores, dintre del cicle En veu Alta. Un llibre amb 174 pàgines, d'història i cultura local que l’autor vol dedicar a «totes les persones que ballaren, a les que ho fan i a les que ho faran».

Sobre l’autor

Toni Bellón, nascut a Algemesí en 1984, és graduat en Geografia i Ordenació del Territori per la Universitat d’Alacant (2015). Ha realitzat un Màster en Antropologia Social Pràctica en la Universitat Miguel Hernández d’Elx (2016) i publicat diversos articles en revistes de geografia i ciències socials, com «GeoGraphos» o «GeocritiQ». En 2016, a més del Premi Bernat Capó, ha estat guanyador del I Certamen literari per a la Igualtat La Casa de la Dona d’Elx en la modalitat de narrativa en valencià, pel relat breu i compromés.