Escola Valenciana ha donat a conèixer el calendari de les Trobades que recorreran enguany la Comunitat Valenciana sota el lema «Nosaltres, pel valencià», en homenatge a l´escriptor Joan Fuster, «una de les veus més importants del patrimoni cultural valencià», subratlla en una nota esta plataforma en defensa de l´ensenyament en valencià.

Des del pròxim 15 d´abril fins al 9 de juny, «les comarques valencianes es vestiran de festa i llengua», destaca Escola Valenciana en el comunicat. El teló l´alçaran en abril les dues Trobades més veteranes on s´arrela la lluita per l´escola en valencià: les de la Ribera i la Marina Alta, que enguany celebren la seua 31a edició. El marc de la festa de la llengua de la Ribera és Rafelguaraf (15 d´abril) mentre que la de la Marina serà en Alcalalí (21 d´abril).

La cloenda arribarà el 9 de juny a Biar, amb la Trobada de l´Alcoià i el Comtat. L´any passat les 19 Trobades van teixir una xarxa social de més de 214.000 persones segons el balanç oferit per Escola.

La majoria de les Trobades, 12 d´elles superen els 30 anys i la darrera que s´ha afegit a esta promoció en possitiu del valencià és la de l´Alt Palància, una comarca castellanoparlant on el professorat de Valencià promou amb il·lusió i normalitat l´aprenentatge de la llengua. Enguany es farà l´11 de maig a Begís.

Un dels dies marcats en roig en el calendari de les Trobades será el diumenge 22 d´abril, data en la qual es celebren fins a quatre Trobades: l´Horta Nord (Alfara del Patriarca), la Plana (la Vall d´Uixó), les Valls del Vinalopó (Monòver) i el Baix Vinalopó i el Baix Segura (Elx).

El 27 d´abril Sant Vicent del Raspeig acollirà la Trobada d´ESO i Batxillerat de l´Alacantí, i dos dies després Alacant serà l´escenari de la d´Infantil i Primària.

Eixe mateix diumenge la torxa la prendrà el Cap i Casal. Enguany la Trobada de València viatja fins als Pobles del Sud, ja que Castellar-l´Oliveral, a la vora de l´Albufera, acollirà la festa del valencià.

La Trobada de la Costera serà el 5 de maig a Llanera de Ranes. La de la Safor es farà el 12 d´eixe mes a Ador i Palma de Gandia, i a l´endemà arriba el torn del Maestrat, amb la Trobada de Vilanova d´Alcolea.

Altre dia gran de les Trobades será el dissabte 19 de maig amb quatre comarques en dansa: la Vall d´Albaida (Montitxelvo), l´Horta Sud (Torrent), la Marina Baixa (Polop) i Camp de Morvedre (Gilet). Abans de la cloenda en Biar, tindrà lloc la Trobada del Camp de Túria el dissabte 26 de maig a Bétera.

Una de les fonts de finançament d´esta gran mobilització per la llengua son les samarretes commemoratives que ven a 8 euros l´organització de les Trobades. Enguany són morades i porten un dibuix d´uns xiquets disfressats de drac amb el lema «Nosaltres pel valencià» sota un llibre amb la cara de Joan Fuster. El preu de la samarreta és de 8 euros i n´hi ha 11 talles (des de la 2 fins a la 3XL).