Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Desmilitaritzem la societat

Des del moviment de mares i pares d'alumnes de la comarca (FAPA-Horta Sud), davant la presència de l'OTAN amb les seues maniobres «Trident Juncture 2015», com a persones ciutadanes que es volen comprometre amb un model d'educació que ajude a construir una societat més solidària i justa, volem manifestar amb molta perplexitat que amb aquestes maniobres, l'OTAN practicarà com intervindre militarment al nord d'Àfrica. Assajarà com aconseguir el control dels recursos naturals com l'aigua, minerals i hidrocarburs. L'Estat Espanyol és responsable de controlar la «frontera sud» de la Unió Europea, de contindre la migració de les persones que fugen de la pobresa i de les guerres, garantir que els efectes de les polítiques d'explotació del continent no repercutisquen sobre la fortalesa europea. Representem la punta de llança de l'OTAN a Àfrica. Tot açò forma part de la competència imperialista entre les potències militars i la seua dependència dels interessos comercials de les empreses transnacionals.

Aquestes maniobres, entre d'altres, augmenten les despeses militars mundials en detriment de les inversions en necessitats socials i humanitàries. Com, per exemple, combatre les conseqüències dramàtiques de la crisi capitalista, frenar la degradació mediambiental, promoure el comerç just, la solidaritat econòmica o la cooperació pel desenvolupament global del planeta. Sols al 2014 les despeses militars mundials foren d'1.8 bilions de dòlars, mentre al 2016 l'Estat Espanyol consumirà prop de 24.500 milions d'euros en preparació de la guerra i en control social. Aquestes «supermaniobres» incrementaran la inseguretat del planeta i particularment la nostra, per situar-nos com a escenari principal de les seues operacions de guerra.

Els exèrcits i aquestes maniobres representen una càrrega sagnant per al progrés mundial, són mitjans de destrucció irracional, de dominació econòmica i ideològica i de «conquesta del poder», dels quals necessitem alliberar-nos pel bé de la humanitat. A més a més, els valors que transmeten les institucions militars com l'obediència, la disciplina, el patriarcat, l'androcentrisme i el recurs a la violència com a mètode per a la resolució dels conflictes, contradiuen els valors que han de regir l'educació de la nostra joventut. Des de la convicció que l'objectiu d'una educació alliberadora és el foment de l'educació per la pau, la ciència, el respecte, la convivència i el diàleg, creiem que exèrcits i educació són conceptes manifestament antagònics.

Tenim el convenciment que la seguretat humana no ha de ser garantida amb mitjans violents, sinó amb inversions en educació, sanitat, defensa dels drets humans, accés al treball i l'habitatge, la protecció del medi ambient,.... Tots aquestos valors sí que cal defensar-los, però amb mètodes, com ara: les vagues, la no col·laboració, la desobediència civil, l'acció directa noviolenta, el boicot, la protesta...

Volem aprofitar per seguir rebutjant les campanyes que es fan, des de les institucions de l'estat, de realitzar xerrades contra la violència masclista als col·legis per part de la Guardia Civil i la Policia Nacional. Creiem que han de ser els i les professionals civils que han d'impartir aquestes xerrades informatives i que hem de continuar treballant per un model d'educació que prepare veritables persones per a la vida.

Mitjançant la desobediència civil i la protesta, també s'educa.

Compartir el artículo

stats