Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

sedaví participa

Sedaví va rebre el nou segle sabent que amb ell viuria el repte més important de la seua història. Una lluita ferotge per mantenir la seua identitat com a poble de l'horta valenciana, i no desaparèixer baix l'allargada ombra del Cap i Casal. La por a convertir-se en una ciutat dormitori es va veure materialitzada quan la Plaça Jaume I va ser sacrificada en l'altar de l'especulació urbanística. La font que havia guardat els jocs dels infants en la nostra plaça des de l'any 1926, va ser exiliada, ocupant el seu lloc el respirador del pàrquing que ara es troba allí. Què haguera passat si els polítics que prengueren aquesta decisió tan important, canviar la plaça del poble; hagueren fet una consulta popular? Hagueren aconseguit els suficients suports?.

Salvant Sedaví tampoc va poder sortir indemne dels casos de malversament econòmic que protagonitzà el PP al País Valencià. Per exemple, els sobrecostos de CIEGSA en la construcció d'escoles en el nostre poble varen ser de 159.638,56 ?. Aquests diners, que haurien d'anar a parar a educació, el que feien era mantenir un sistema corrupte.

Però el passat mes de maig la ciutadania va dir prou. No rebutjava només unes polítiques que ens empobrien sinó també una forma de fer política allunyada de les bases, tancada en despatxos on primaven els interessos particulars d'uns pocs i s'oblidaven del benefici de tots. Allò que ha dut el canvi és una nova època d'il·lusions i Sedaví, també somriu.

Els espais de participació que ha conquerit la ciutadania en les últimes eleccions municipals, apostant per partits polítics amb propostes d'aquest tipus en els seus programes electorals, són i seran eina fonamental per aconseguir que Sedaví continue sent poble i bressol.

Des de l'Ajuntament es llança ara el projecte Pressupostos Participatius. S' obri el pressupost municipal a consulta ciutadana vinculant, ampliant la participació en majors de 16 anys. Una ferramenta de transparència i govern obert que busca responsabilitzar als veïns i veïnes de la gestió municipal.

El procés està dividit en dues parts. Després de dues setmanes per enviar propostes, les quals passen per un procés de selecció on tècnics estudien la seua viabilitat legal i econòmica, els veïns i veïnes votaran, entre aquelles que passen el tall; les que més els agraden. La votació es realitzarà l'última setmana de febrer.

Ara bé perquè aquestes experiències innovadores tinguen èxit és necessari que totes i tots participem. Una de les moltes diferències entre els pobles i les dinàmiques de vida en les àrees metropolitanes és el sentiment de comunitat que hi ha en els primers. Aquest sentiment implica un model de vida comunitària que pot pegar un salt qualitatiu si totes i tots participen d'aquestes experiències innovadores. No ho dubtes, participa.

Compartir el artículo

stats