El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana recomana a la Conselleria d'Educació que adopte les mesures necessàries per a garantir que cap ciutadà siga "discriminat" per la seua opció llingüística. En concret, suggereix que s'actue per a que els butlletins de qualificacions dels alumnes puguen emetre's en valencià si és el desig de l'estudiant i dels seus pares.

Així ho recomana el síndic, José Cholbi, després d'una queixa d'un veí de Castellar en la qual lamentava que la seua filla rebera el passat mes de juny les notes en castellà malgrat que estudia sisé de Primària en un col·legi públic d'ensenyament en valencià.

Els pares s'adreçaren per escrit a la direcció del centre per comunicar aquests fets i sol·licitar que es canviara la llengua. Aleshores reberen una resposta que atribuia a "una errada del programa informàtic Ítaca, per la qual no es poden donar les notes als pares totalment en valencià, per què les assignatures i les qualificacione eixen en castellà". La Conselleria d'Educació va al·legar al Síndic que el programa Ítaca està dissenyat en valencià i castellà i afegeix que "l'aplicació informàtica, per defecte, presenta la informació en la llengua que l'usuari utilitza en eixe moment, per la qual cosa és ell qui decideix en quina llengua s'imprimeix cada document. Existeix la possibilitat de canviar, si aixi ho desitja i ho considera convenient". Per tant, "els butlletins de qualificacions com qualsevol altre document es poden imprimir tant en valencià como en castellà".

Després d'analitzar aquest cas, el Síndic considera "evident" el dret que assisteix al promotor de la queixa a sol·licitar que les comunicacions de l'administració siguen en valencià". I afegeix que "fer-les en castellà, quan s'ha manifestat la voluntat de rebre-les en valencià constitueix una limitació del dret dels ciutadans i una extralimitació injustificada en el disseny de les polítiques de normalització".