?

Una investigació de l'Institut d'Etnología de la Universitat Catòlica de València San Vicente Màrtir (UCV) ha arreplegat el testimoniatge i memòria oral de veïns majors de 70 anys de la Serra d'Espadà dins d'un estudi, desenvolupat per l'antropòloga Ángela Calero, per a "recuperar i redescubrir camins rurals tradicionals, la rehabilitació dels quals implicaria un impuls econòmic i turístic en la comarca".

El treball ha estat desenvolupat per a, "a partir de les informacions obtingudes en l'entrevista amb persones d'avançada edat que van arribar a usar aquests camins, conducta a la seua catalogació física a través de fotografies i la presa de coordenades geogràfiques", va explicar la investigadora.

Per a Calero, que ha recorregut les poblacions d'Ain, Eslida, Almedijar, Aszuébar, Matet, Suera, Fondeguilla i Ayódar, és "urgent" registrar els "coneixements i records d'aquells majors que van viure un temps en el qual desplaçar-se d'un poble a un altre era qüestió d'hores i moltes fatigues".

Absència de dones informants

L'estudi exposa relats i informació detallada de "un sens fi de tipus de camí, alguns d'ells d'època musulmana, tant si es podien utilitzar per al trànsit de vehicles motors -camins veïnals, camins rurals, pistes forestals, vies de servei- com si no estaven adaptats al trànsit motoritzat -camins de carro, camins de ferradura, senderes, camins ramaders i les vies fèrries en desús-", va precisar.

Així mateix, entre les seues conclusions destaca l'absència de dones entre els seus informants, ja que "l'ús que les dones feien del viari estava restringit a determinades èpoques de l'any, en temps de collites principalment, o per a les celebracions", va argumentar la investigadora.

Igualment, en els vuit pobles estudiats, Calero va trobar camins que "conserven algun dels seus trams empedrats, que servia per a evitar que els animals relliscaren i que tingueren un major punt de suport quan transportaven càrregues pesades". Destaquen el camí veïnal de Soneja a Fondeguilla, el camí veïnal de Torre Chiva a Ayódar, el camí veïnal de Tales a Eslida o el camí veïnal d'Alcudia de Veo a Suera, entre uns altres.