La recent apagada de la televisió analògica a la Comunitat Valenciana ha reduït la presència del valencià en el canals locals. De les 28 televisions locals privades que ara emeten en TDT al territori autonòmic, només dues ho fan íntegrament en la llengua pròpia. Per contra, el 57% de canals locals ofereixen la seua programació exclusivament en castellà. Així ho demostra un informe de l'observatori Media.cat sobre el desplegament de la TDT a les comunitats autònomes de parla catalana.

Els resultats de l'estudi comparatiu són eloqüents. Els canals locals que emeten íntegrament en la llengua d'Ausiàs March o Salvador Espriu representen el 60% del total a Catalunya, el 50% a les Illes Balears i només el 13% a la Comunitat Valenciana. De fet, a l'autonomia governada per Francisco Camps hi ha 16 emissores locals privades que ofereixen els seus continguts íntegrament en castellà. Aquestes televisions estan incomplint el requeriment legal d'emetre, com a mínim, un 25% de la seua programació en la llengua autòctona en cadascuna de les franges horàries. Per tant, els canals de TDT 100% castellà, subratlla l'informe, "haurien de retornar la llicència". "Si no ho fan, ni la Generalitat Valenciana els tanca l'emissió, això suposarà un augment de la programació en castellà a les llars valencianes i de programació que no serà de proximitat", destaca l'estudi.

Laia Altarriba, autora de l'informe de Media.cat, atribueix aquest escenari desvalencianitzant al mateix acte d'adjudicació, en 2005, de les llicències de TDT. "El País Valencià -afirmà Altarriba- és la zona on més grups estatals han aconseguit el control de llicències locals. A més, aquests grups són majoritàriament afins ideològicament al PP [...] Això ha desertificat el mapa de televisions locals arrelades al territori i amb vocació de fomentar la llengua del país i la informació de qualitat local", apunta.

La conclusió final de Media.cat és tan rotunda com desalentadora: "La presència de continguts en llengua catalana en general no ha millorat amb les adjudicacions. A Catalunya i les Illes continua sent la llengua majoritària de la programació, com ja ho era, però al País Valencià no s'ha avançat i, fins i tot, ha estat perjudicada per la irrupció dels grups espanyols."

14 canals sense emetre

L'estudi de Media.cat posa de relleu que hi ha 14 televisions locals amb llicència de TDT a la Comunitat Valenciana que encara no han començat a emetre. A més, estan pendent d'adjudicar les llicències corresponent a les demarcacions d'Utiel-Requena, Dénia, Gandia i la Vall d'Uixó. L'observatori també alerta del fet que dotze canals locals de TDT estan repetint mimèticament la programació estatal de la cadena a la que pertanyen. El nou escenari televisiu deixa un regust amarg per a la llengua: el valencià manté la presència a la majoria de canals locals privats, però la balança s'inclina cap a la llengua espanyola.