?

No és una guia turística ni un llibre d'història ni una compilació de passatges bíblics i oracions ad hoc. El llibre Tierra Santa paso a paso, que presentaren ahir a València els seus autors José Luis Ferrando i María Nieves León, auna tot això i posa dempeus el primer manual per al pelegrí de Terra Santa vist amb una mirada valenciana. Després d'haver fet més de 90 viatges com a guies turístics a la meca de les tres grans religions monoteistes, aquest matrimoni valencià s'ha llançat a narrar un viatge que cada any emprenen entre 1.000 i 2.000 valencians.

El resultat és una obra pràctica de 253 pàgines amb un objectiu que sintetitza el seu coautor: "Volem ajudar el pelegrí a què trobe la màgia que fa especial cada carrer, cada racó i cada sinagoga, església o mesquita de Terra Santa. Perquè, encara que el missatge del viatge estiga embolicat per un hàbit religiós, l'itinerari té una indubtable riquesa fenomenològica en ser aquesta zona una cruïlla de cultures i religions immersa, a més, en problemes geopolítics" i amb enfrontaments militars i terroristes pel mig. Per al viatger, i més encara si és religiós, resulta difícil trobar tanta emoció i sentiment en un territori tan menut.

La grandesa mística, històrica i arqueològica de Terra Santa l'ha volguda sintetitzar el matrimoni Ferrando-León en aquesta guia que publica l'editorial Editilde. L'eix central del llibre el conforma un recorregut per cadascuna de les etapes d'una excursió d'entre huit i deu dies al bressol de la religió. Així, el llibre recorre els racons més emotius de Tel Aviv, Tiberíades, Haifa, Natzaret, Canà de Galilea, El Llac i el Mont Tabor, la Vall del Jordà, Betlem, el Mont de les Oliveres, el Sió, JerusalemÉ

Tanmateix, el llibre no es limita a narrar la història d'aquests llocs mítics en l'imaginari cristià. La guia té un altre objectiu més espiritual. Els pelegrins, a més de comprendre la qualitat històrica-arqueològica, "han d'assaborir la teologia del lloc" per a "sedimentar la seua fe", explica José Luis Ferrando. I per a donar aquest caire teològic a l'obra, el catedràtic i ex degà de la Facultat de Teologia de València Martín Gelabert acompanya els textos dels autors amb reflexions teològiques específiques sobre els llocs que xafa el pelegrí. També s'incorporen extractes de l'eucaristia i cants religiosos. I al final de l'obra, la litúrgia cobra pes i un apèndix recull les oracions del matí i de la vesprada, així com un ampli ventall de cants religiosos arrelats en la tradició.

Ambient hostil per a cristians

José Luis Ferrando, expert en Sagrada Escriptura, col·laborador de Levante-EMV i professor de Filosofia, Llatí i Història en Batxillerat i la UNED, està satisfet de l'obra però aprofita l'ocasió per a fer un crit d'alerta respecte a "l'ambient hostil" que pateixen els cristians a la seua terra d'origen i que, per la pressió de musulmans i jueus, "es veuen forçats a emigrar cap als Estats Units, el Canadà i altres pasïsos". "Aquesta ferida ja està oberta i, a llarg termini, no li veig una solució", agrega l'escriptor abans de llançar el seu trist vaticini: "Potser d'ací a poques dècades, els pelegrins a Terra Santa només trobaran allí pedres mortes i cap rastre de cristians vius".