?

Tal com deixà cantat Raimon, "L'Espill és obra important, d'evident misogínia, més citada que llegida i amb més de setze mil versos". És, així mateix, un dels grans tresors literaris de la València del segle XV. Ara, però, ha sigut somoguda de dalt a baix. Un estudi del professor Josep Guia i Marín endarrereix la data d'escriptura de l'Espill "almenys 15 anys" i, com a conseqüència, qüestiona l'autoria atribuïda quasi unànimement al metge valencià Jaume Roig.

Són diverses les raons que porten a Guia i Marin a rebatre la data de 1460 -"que no té cap rigor ni fonament", diu- com a any d'aparició de l'Espill. En la clàssica novel·la en vers tota ella apareix un passatge referit als escacs moderns (amb dama), "que no foren inventats fins a 1474". Es fa referència a esclaus canaris, "que no arribarien a València fins a la dècada de 1480".

També es parla d'una hospitalera, "i a València no va haver-ne cap fins a una tal Joana als anys setanta del segle XV que treballà a l'Hospital d'Enclapers". I, el més important de tot: el professor assegura haver trobat "centenars de concordances lèxiques i fràsiques" entre l'Espill i Lo Cartoixà, la voluminosa vida de Crist escrita en llatí pel cartoixà Ludolf de Saxònia, que Joan Roís de Corella va traduir al romanç (el valencià de l'època) i que no es va començar a imprimir fins l'any 1495.

Aquest ball de dates que posa damunt la taula l'estudi de Josep Guia i Marín tanca un misteri: si Jaume Roig va morir en 1478, com va poder escriure l'Espill? En el seu llibre, aquest professor d'Àlgebra a la Universitat de València i doctor en filologia deixa obertes totes les portes. En conversa amb aquest diari, dóna un pas més enllà i suggereix la possibilitat de què l'Espill fóra en realitat escrit per Roís de Corella, una altra gran ploma del segle d'or valencià. Això, però, és només un suggeriment, remarca.

1.111 frases fetes

A banda d'endarrerir justificadament la data de l'Espill i qüestionar l'autoria de Jaume Roig, l'autor del llibre De Martorell a Corella. Descobrint l'autor del 'Tirant lo Blanc' (1996) ha localitzat 1.111 frases fetes diferents a l'Espill en una completa base de dades informatitzada. Com a novetat, Josep Guia i Marín també ha pogut identificar en la realitat a nou personatges de la novel·la fins ara desconeguts.

Entre ells, mossén Berenguer Company, "capellà beneficiat a la Seu de València", o Remolins, "un dels quatre guàdies municipals de la ciutat". A més, ha reconstruït la temporalitat exacta de la vida del protagonista, "a qui l'autor va fer viure en la novel·la ¡113 anys!, de 1367 a 1480". Ara comença, afirma Josep Guia, una etapa per a "repensar" qui fou l'autor de l'Espill.