Es inevitable. De manera inconscient l´últim dia de l´any ens porta a tots a fer una reflexió sobre la vida que viu, sobre el que ha passat al llarg dels 12 mesos que abandonem i sobre els 12 mesos que comencen. Hui és eixe dia, la darrera jornada d´un any on la paraula crisi ha estat la més pronunciada pels llavis dels valencians, de la resta d´espanyols, dels europeus i de la resta del planeta. I a ningú li ha fet gràcia l´aparició del fenomen que la globalització ha fet que el visquérem amb una gran intensitat. Això són coses que vénen per haver traspassat amb facilitat el llindar d´allò local. Entre la crisi, el Barça i la selecció espanyola de futbol ens han fet tindre temes per a recapacitar en fer una reflexió sobre eixe temps que ha passat. No conec ningú que no pense en el temps que ha passat, com tampoc conec ningú que no desitge un món millor per a l´any que s´enceta.

Eixa és una altra. També es té en compte el món global a l´hora de pensar en com serà el futur. I es pensa en els països emergents, i en si els funcionaris veuran de nou el seu sou minvat, en si els pensionistes tindran o no un augment en les seues pensions. L´economia preocupa, i no sols el que es fa a diari o setmanalment de comprar per a la casa —això el que més—, sinó l´emergència d´alguns països que fins fa poc de temps eren considerats poc menys que territoris del Tercer món («Quan Xina desperte...»). Eixa és la principal preocupació, ara per ara, dels ciutadans. Els valencians veuen amb molt de recel l´emissió de deute públic de la Generalitat, cosa que mostra que és veritat el que fa temps que ve dient l´oposició: que estem molt endeutats. Una llàstima.

No hem tingut sort els valencians històricament. No la tenim ara tampoc, en un moment en què pagaria la pena fer projectes il·lusionants. Vull creure que la societat valenciana millorarà de manera immediata. Vull pensar-ho des de la serenitat que em produïx vore la societat unes vegades des de dins i en unes altres ocasions a certa distància. Vull una societat millor. Bon any.

jl.dome@ono.com