La lluita de les llengües minoritàries per la supervivència. El 8 i 9 de juny Andoain (Gipuzkoa) va ser la seu del II Simposi Internacional Estratègies per al Reconeixement, Garantia i Defensa dels Drets Lingüístics, organitzat per l'entitat basca Behatokia i en el que es va tractar la situació i perspectives de futur de les llengües amenaçades.

En el congrés, que va ser inaugurat pel filòsof i president de la comissió de seguiment de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, Josep Maria Terricabras, s'analitzaren els instruments que s'han creat a nivell internacional per al reconeixement i garantia dels drets de les comunitats lingüístiques. Així, es tractaren conceptes que poden ser de gran utilitat per a les comunitats lingüístiques com la nostra, en el discurs actual.

També es va destacar la importància de la societat civil organitzada per tal de d'influir en el compliment dels drets lingüístics. En aquest sentit, Mercè Teodoro en nom d' Acció Cultural del País Valencià, juntament amb representants de Taula Pola Normalització Lingüística, Institut d'Estudis Occitanis, Kevre Breizh, Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i l'Observatori dels Drets Lingüístics Behatokia varen explicar en el Simposi les seues respectives experiències en la defensa i normalització de la llengua a través de la societat civil.

A més es va posar de manifest la necessitat d'articular instruments de treball conjunts entre les diferents organitzacions. La cloenda del Simposi va anar a càrrec de la directora de Behatokia, Garbiñe Petriati, que en el seu discurs final va llançar el missatge: de que la societat "pot tenir la capacitat per donar-li la volta a les realitats i situacions i segurament la societat civil organitzada en torn a les llengües minoritàries pot donar passos qualitatius importants per dur endavant la Declaració Universal dels Drets Lingüístics signada a Barcelona fa 15 anys al lloc que es mereix".

Totes les organitzacions assistents ratificaren en el Parc Cultural Martin Ugalde la Declaració Universal dels Drets Lingüístics.