Entre les diverses paraules emprades en l'operació mediàtica dels dies del canvi de govern a Madrid, se'n va destacar una: que els nous ministres eren gent molt "preparada". Encara ningú ho havia preguntat, ningú ho havia posat en dubte -¡encara no existien com a tals!-, però les trompetes mediàtiques ja ressonaven amb la paraula: preparados.

Tanmateix, vejam si és així. Per exemple: per més voltes que li dono, en els meus vora quaranta-cinc anys de aprenentatges constants sobre la història d'Europa -el càlcul en anys és molt senzill: des de l'edat en què jo parlava llatí prou bé- no aconseguisc de trobar-hi els cognoms de Garcia Margallo, nomenat ministre d'Afers Exteriors amb l'argument que estava "molt preparat" en "temes d'Europa", i altres sinonímies. ¿Preparat? No havent-hi més informacions, la preparació sembla consistir en haver residit uns anys a la localitat de Brussel·les. Si és així, no pot ser més inexacta i desproporcionada la "preparació": hi ha gent a grapats que hi ha viscut molts anys, i, ni pertanyent a la carrera diplomàtica, no entén res de res sobre Europa (per exemple, no sap llatí).

De manera similar, s'ha operat amb un Arias Cañete, tan "preparat" sobre agricultura que amb ell "per fi arribava un ministre d'agricultura". ¿Preparat? ¿També de ramaderia, assumpte pel qual és conegut en la vella i penosíssima crisi de les vacas locas? I, ja parlant de la "crisi" -contra la meua saturada voluntat-, cal consignar l'arribada al govern de l'Economia, d'un de Guindos, i de l'empresa financera nord-americana imposadora de la "crisi" que el seu ex-delegat a Espanya està ara "preparat" per a solucionar.

La contemplació dels miracles propagandístics concrets respecte a tals tres "preparats" -com els altres-, recorda que a l'art d'anar preparat en la vida, li és innecessari i contraproduent insultar, per se o fent cas d'insults preparats per ajudants anònims, i també seleccionar l'insult per a que no ho parega. Ben al contrari: els autèntics preparats, intel·ligents, honrats i oberts de mires, es reconeixen perquè no insulten: no manipulen o amaguen dades, no improvisen accions, no fan pagar dolorosament a la societat el cost dels seus molt ben pagats càrrecs ¿preparats?