el dimarts 25 d'abril es posaven en marxa, per part de la Regidoria de Participació Ciutadana, els pressupostos participatius de Bellreguard, obrint el període per a recollir propostes i repartint els tríptics on s'expliquen les fases i formes de participar. El mateix 25 d'abril a les Corts Valencianes es denunciava l'infrafinançament d'altres pressupostos, en aquest cas els Pressupostos Generals de l'Estat espanyol (PGE). Aquesta coincidència, a més de ser una relació temporal, impregna de simbolisme i valentia la proposta pressupostària participativa del poble de la Safor, és una proposta descentralitzadora emanada d'una estructura estatal centralitzadora, una proposta democràtica vinculada a un Estat demofòbic, una lluita desigual municipi-Estat per retornar al poble part de la seua sobirania.

Fruit d'aquest centralisme estatal, les competències dels consistoris municipals en pobles de menys de 5.000 habitants són pràcticament testimonials per a fer polítiques transformadores per garantir drets socials. Des dels municipis ens toca llaurar la terra erma que ens deixa l'Estat i sembrar una llavor de participació popular per apoderar-nos com a poble i trencar l'alienació sistemàtica que ens nega com a subjectes.

El pressupostos participatius de Bellreguard, com la totalitat del Reglament de Participació Ciutadana, van en la direcció de capgirar l'anestèsia col·lectiva induïda per tants anys d'imposició i transformar la sociologia passiva imperant.

Bellreguard destinarà una partida de 20.000 euros del pressupost municipal (d'un total de 3.200.000 euros) en la inversió que considere prioritària. Més enllà de la xifra ens hem de quedar amb el repte de transformació que comporta. A més de l'eina institucional necessitem l'entusiasme del poble per farcir de propostes inclusives els pressupostos, per fer-los seus i utilitzar-los en benefici de la majoria social des de la cooperació i la solidaritat. Necessitem un debat transversal en cada espai públic, en el treball, en casa, en les diferents associacions, amb les companyes, amb els amics... per repensar no sols en què dedicar la partida pressupostària sinó en quins models de participació i organització volem i necessitem al poble.

Els pressupostos participatius han d'estar impregnats per una transparència exemplar per a poder ser fiscalitzats, amb les fases ben definides temporalment i les pautes a seguir ben explicades, amb un redactat clar i amb llenguatge entenedor per a que no puguen ser interpretades.

Aquesta sinèrgia municipal necessària per a l'èxit de la participació l'escenifica orgànicament el Consell de Participació Ciutadana, on comparteixen espai representants de la Mesa d'Entitats, de la ciutadania i de la institució, i ha de vetllar per al bon funcionament democràtic dels pressupostos i altres processos participatius municipals.

Les polítiques participatives han de ser decidides i valentes per poder superar un nihilisme morfínic arrelat a part de la societat i construir una hegemonia social vertebrada en la participació i l'apoderament popular com a pilars de les polítiques transformadores que necessitem al País Valencià. Construïm una societat que prenga partit participant i decidint, una societat entusiasta, formada i organitzada per ser el subjecte protagonista del present per a construir un futur radicalment democràtic i socialment avançat.

Tenim l'eina per a participar i decidir, no busquem l'excusa per no fer-ho. Construir Bellreguard en referent democràtic està a les nostres mans!