Síguenos en redes sociales:

L’alumnat amb discapacitat en l’incert escenari actual

L’alumnat amb discapacitat en l’incert escenari actual

L’alumnat amb discapacitat en l’incert escenari actual

L’impacte del COVID-19 ens ha afectat profundament nivell educatiu, la població escolar es va veure confinada d’un dia per a un altre, amb un gran desconcert sobre què anava a passar, com anava a continuar la docència, com es gestionarien les avaluacions, com finalitzaria el curs, etc. I a poc a poc amb la bona voluntat, el treball i la dedicació dels professors i de l’administració, es va anar solucionant la situació. Tots i totes vam haver d’anar aprenent dia a dia, improvisant davant una situació inèdita que mai pensàvem que anàvem a viure. Va finalitzar el curs escolar 2019/20 detectant-se manques i dificultats que per la urgència i improvisació va afectar de ple als estudiants més vulnerables, els estudiants amb discapacitat.

Va arribar el dia de tornar a les aules, adoptant-se totes les mesures de seguretat, protecció i higiene determinades per les autoritats sanitàries. S’augmenta el professorat, es produïx la reducció de ràtios, l’establiment de grups de convivència estables i de grups d’alumnes amb distància interpersonal d’un metre i mig. Però continuen donant-se les mateixes manques i dificultats que el curs anterior en l’alumnat amb discapacitat. Continuen trobant-se en una greu situació de desavantatge respecte als seus companys/es, ja que no estan rebent els suports personals i tecnològics necessaris per a accedir a la informació i a l’aprenentatge. Tant els mestres d’Audició i Llenguatge com els de Pedagogia Terapèutica, en l’actualitat no estan exercint la seua funció al 100 % en els centres, o bé perquè han passat a ser tutors d’un grup, o bé perquè no es pot trencar la dinàmica dels «grups bambolla». Continua existint una falta d’accessibilitat en les classes en línia, i en les plataformes educatives, que juntament amb la distància de seguretat, l’ús obligatori de la màscareta, les mampares de protecció, i l’obertura de les finestres per a una correcta ventilació, estan suposant un obstacle en l’accés a la comunicació, a la informació i, per tant, impacten directament sobre l’alumnat amb sordesa.

Per això, ara més que mai, la tecnologia adquirix una especial rellevància per a aportar accessibilitat auditiva en l’entorn que garantisca la igualtat de condicions i la no discriminació. Però aquest alumnat no compta amb l’emissora de freqüència modulada a l’aula, per a poder escoltar la informació del professorat i no perdre el ritme de les classes; no hi ha pressupost per a això.

Ens trobem amb un escenari d’inici de curs sense tindre els mitjans i recursos per a l’alumnat amb discapacitat. Per això, cal garantir l’accés a la informació, als continguts i materials d’ensenyament i aprenentatge, a través de la dotació de productes de suport a l’audició, com els sistemes FM i els recursos personals necessaris en totes les etapes educatives: professors d’audició i llenguatge, de pedagogia terapèutica que facen costat a l’alumnat en el seu procés d’ensenyament/aprenentatge, plataformes digitals accessibles, foment de l’ús d’eines de subtitulat en directe...

Els més xicotets són els que millor expressen la situació que estem vivin:. un xiquet amb sordesa li deia a la seua mare fa poc quan arribava a casa del col·legi, «mamà no entenc res en el col·legi quan em parla el professor»; són aquestes les situacions que s’han d’evitar.

En educació no s’ha de deixar a ningú arrere. En aquests temps de pandèmia cal tindre en compte més que mai, al col·lectiu d’alumnes amb discapacitat que és el més vulnerable.

Pulsa para ver más contenido para ti