La tortuga número 800 ingressa en l'ARCA del Mar de l'Oceanogràfic

El centre de recuperació de l’aquari de València va assistir a més d’un centenar de quelonios el passat 2023

La tortuga número 800 ingressa en l'ARCA del Mar de l'Oceanogràfic

La tortuga número 800 ingressa en l'ARCA del Mar de l'Oceanogràfic

Levante-EMV

El centre de recuperació de l’Oceanogràfic de València (ARCA de la Mar) ha registrat un nombre rodó de nombre de tortugues en rebre l’ingrés de la tortuga marina número 800 en els seus 17 anys de funcionament.

L’animal va ser capturat accidentalment per una embarcació de pesca a Peníscola. Gràcies a l’avís al telèfon d’Emergències, 112, es va poder activar el protocol d’actuació de la Xarxa de Varamientos de la Comunitat Valenciana, formada per la Conselleria de Medi Ambient de la GVA, la Universitat de València i la pròpia Fundació Oceanogràfic.

Després de rebre la trucada, i com és habitual en tots els casos d’emergència de fauna marina, l’equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic es va desplaçar fins a la zona i va traslladar a l’animal, un juvenil de cinc quilos, fins a les instal·lacions de l’ARCA de la Mar per a realitzar-li els controls veterinaris pertinents.

A la seua arribada a les instal·lacions, els veterinaris van dur a terme la revisió mèdica habitual per a comprovar l’estat de salut de la tortuga, que presentava una lleu embòlia gasosa, la coneguda com a «malaltia del bussejador», en la qual es formen bambolles de gas en la sang quan l’animal pateix una ràpida pujada des de les zones profundes fins a la superfície.

Una col·laboració necessària

L’augment dels ingressos de tortuga es deu sobretot a la col·laboració del sector pesquer i a les campanyes de conscienciació de la Fundació Oceanogràfic amb els pescadors a través de la Xarxa de Varamientos. La majoria de les tortugues que arriben a ARCA de la Mar és degut a interaccions per pesca accidental d’arrossegament o de tresmall, encara que moltes altres fins i tot arriben enmalladas en plàstics.

Per això, la col·laboració amb els pescadors és fonamental. Tant és així que l’atenció a aquests animals ha anat augmentat any rere any. De fet, el passat 2023 van ingressar més d’un centenar d’aquests animals.

Tortugues, cavallets i gorgonias

A més, des de l’any passat, la Fundació Oceanogràfic també recupera altres espècies com a cavallets marins i gorgonias que, després de la seua recuperació, tornen de nou a la mar. De fet, la setmana passada es van soltar set cavallets de l’espècie Hippocampus hippocampus i 24 corals (Eunicella singularis, Eunicella cavolini i Eunicella verrucosa). Uns exemplars que, igual que les tortugues, van ser capturats accidentalment per embarcacions de pesca professional i traslladats al centre de recuperació del Oceanogràfic de València.

Una labor de diversos agents

Des que es va obrir l’Oceanogràfic en 2003 s’ha col·laborat en determinats casos complexos relacionats amb la fauna marina, però la seua implicació ha anat progressant amb el pas del temps. És l’any 2007 quan es posa en marxa l’ARCA de la Mar i des des comença a computar l’entrada de tortugues per a la seua curació i solta posterior a la mar. Amb l’ARCA de la Mar, coneguda comunament com l’hospital de les tortugues, s’intensifica l’atenció d’animals el número dels quals incrementa gràcies a la col·laboració dels pescadors, a conseqüència de les campanyes realitzades per la Conselleria, en les quals també intervenen altres associacions.

Investigar amb els quelonios

Arran de la posada en marxa de la Fundació Oceanogràfic, creada després de la gestió de Avanqua del Oceanogràfic, s’han intensificat els esforços per conéixer més aquests quelonios, aprofitant el treball de recuperació i conservació que es duu a terme en les seues instal·lacions. D’aquesta manera s’estan destinant programes per a obtindre coneixements bàsics com els seus comportaments individuals i socials o la seua fisiologia.