CidExplora: La motivació d’investigar en Batxillerat

Alumnes de l’institut de València amb un rendiment acadèmic alt presenten treballs de recerca sobre temes del seu interés  

Estudiants i professors implicats.

Estudiants i professors implicats. / Levante-EMV

L’IES Cid Campeador de València ha realitzat una nova edició del programa CidExplora, en el qual alumnat de Batxillerat té l’oportunitat de realitzar una investigació tutoritzada sobre un tema de la seua elecció i presenta el resultat final.

Este curs han sigut set les estudiants que han participat: María Belén Marca i Jiaming Zhu, amb «Los huertos urbanos como herramienta para optimizar la sostenibilidad urbana y ambiental»; Azara Nácher, que ha treballat el «Efecto Mariposa»; Marta Pacha, amb una recerca sobre «La falsa realidad y la desinformación»; i Mariola Giner, Gabriela Nieto i Martina que han treballat a sis mans i han presentat «La motivación en el ámbito escolar». 

Com en cursos anteriors, el programa està destinat específicament a estudiants amb un rendiment acadèmic destacat i servix perquè exploren temes del seu interés, per a satisfer necessitats intel·lectuals més enllà de les exigències del seu curs i de l’enfocament educatiu tradicional.

Quatre treballs.

Quatre treballs. / Levante-EMV

En primer lloc, el professorat insta a realitzar una investigació exhaustiva amb fonts fiables, llibres, articles, webs acadèmics i entrevistes a testimonis i experts. Després, els docents guien a l’alumnat per a organitzar el treball i sintetitzar la informació en un document que després ha de ser presentat al públic de forma clara i concisa, amb recursos audiovisuals, taules i gràfics.

Rigor, originalitat i presentació

El tribunal encarregat d’avaluar els quatre treballs ha estat integrat pels professors Patricia Cava, Irene Espadero, Paco Coloma, Marc Peris i el director del centre, Alfons Martínez.

Per a l’avaluació dels treballs, prenen en consideració criteris com el rigor de la investigació; l’originalitat del tema; la presentació escrita i la presentació oral, que és el que les estudiants van fer el passat 26 de març, a l’aula multiusos del centre. 

Jurat de CidExplora, durant les presentacions.

Jurat de CidExplora, durant les presentacions. / Levante-EMV

L’acte va comptar amb la presència de Mariola Penadès, directora general d’Investigació i Innovació de la Generalitat; Giuseppe Grezzi, regidor de Compromís en l’Ajuntament de València; i Mar Correcher, de l’àrea de Transparència del consistori. També van estar representants de l’IES Patraix, IES Malilla i IES Juan de Garay, així com professorat del centre, alumnat i familiars.