Blog 
Ja estic en Falles!
RSS - Blog de Carles Andreu Fernández

El autor

Blog Ja estic en Falles! - Carles Andreu Fernández

Carles Andreu Fernández

Informador festiu i internauta per vocació, vaig fundar una de les primeres webs de comissiones falleres en 1998, i des de 2000 divulgue i informe sobre les Falles amb el meu invent Distrito Fallas (www.distritofallas.com). A més co·llabore en ràdio i premsa de temàtica festiva. Pots seguir-me en Tw...

Sobre este blog de Valencia

Les notícies sobre Falles ja te les he donades en DistritoFallas.com. Ara et contaré què en pense.


Archivo

 • 21
  Abril
  2013

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Com vendre's un artista faller

  Com que ja trobava a faltar escriure en valencià des que vaig canviar l'orientació de la meua web Distrito Fallas cap a una cosa més divulgativa encara, he pensat que a partir d'ara este blog l'escriuré en la nostra llengua. I després d'esta aclaració, comence l'article pròpiament dit.

  Des de fa uns anys, coincidint amb el començament de la crisi econòmica allà pel 2008 o 2009, els artistes fallers (com molts altres productors de béns i servicis) ho tenen més difícil per a col·locar una falla en les comissions falleres. Això ha provocat que alguns hagen abandonat este treball, i que els que encara queden en este negocio tinguen dificultats per a trobar monuments per a fer. En altres paraules, la competència en el sector s'ha intensificat fins al punt de convertir-se quasi en una jungla on hi ha mossegades per aconseguir un contracte.

  Ara bé, dins d'este camp de batalla (comercial, clar) hi ha alguns artistes fallers que tenen més facilitat que la resta per a plantar falla. Ells han aconseguit eixir-se'n del muntó, tenir un nom en el món faller, i per tant més èxit econòmic a llarg termini. ¿I com es pot es fa això? Hi ha diversos camins per a fer-ho, però la idea base de tots és la mateixa: ser diferent a la resta. Estes són algunes idees extretes de la meua observació del mercat d'artistes fallers i ordenades segons criteris de màrqueting:

  1. Crear unes falles diferents. Amb açò no estic dient que siguen necessàriament experimentals, ja que molts artistes tenen el seu estil particular que fa reconéixer una falla seua quant la tenim davant. Els materials utilitzats, les figures en forma de caricatura, les formes geomètriques i, passant al terreny del guió, un gran sentit de l'humor o una bona crítica, fan que una falla siga especial (que no necessàriament de la secció especial, ja que estes particularitats es poden tenir amb qualsevol pressupost).
  2. Preus ajustats. Sens dubte, este consell el necessita quasi qualsevol cosa hui en dia. Ja sabem que als fallers els agrada sempre "rascar" un poc a l'artista per a aconseguir millor falla, i en vista que les comissions no van molt sobrades, el costum continuarà. Ara bé, això no vol dir que s'haja de treballar per davall del cost del monument, ja que per això, ens quedem a casa mirant la tele en comptes de treballar i així no perdem diners.
  3. Fer-se veure per tot arreu. La publicitat és molt important per a eixir a la llum. Cal aprofitar el potencial de les xarxes socials, creant pàgines de Facebook i comptes de Twitter, sense oblidar una web tradicional. Però també es poden fer coses com catàlegs impresos amb fotos de treballs realitzats, participar en tertúlies, fer treballs artístics en altres àmbits que creen prestigi i notícies als mitjans de comunicació, etc. Ser visible i guanyar notorietat suposa estar més en boca de les comissions, i per tant més èxit a llarg termini.

  Com sol passar en l'àmbit econòmic, complir estos consells no assegura al 100% que millore la situació de l'artista faller, però s'espera almenys que li ajude. De fet, alguns fa temps que en seguixen alguns, i és evident que han eixit del muntó i les coses no els van tan malament.

   

  Denunciar
  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook