El proper dissabte, a les 20 hores, a la Casa de la Cultura de Montesa, tinbdrà lloc una conferència sobre el terratrèmol de 1748 a càrrec de Jorge Luis Giner Robles, doctor en ciències geològiques i professor titular del departament de geologia i geoquímica de la Universidad Autónoma de Madrid.

El 23 de març de 1748 la terra va tremolar a Montesa, amb una intensitat que els sismòlegs xifren quasi en els màxims, en el cas que ens ocupa, en VIII i IX —l'escala de Richter acaba en X—. Després van haver-hi, almenys, sis rèpliques, que allargaren la catàstrofe fins al cinc de maig d'aquell any, d'entre les quals destaca la que se sentí el dos d'abril cap a les nou i mitja de la nit. El sisme va enfonsar el castell-convent de l'Orde militar, i fou una gran tragèdia per a la comarca i zones veïnes: arrasà, també, els pobles de Sellent i Estubeny, i hi hagué danys quantiosos —avaluats a nivell oficial per l'aleshores Secretaría de Hacienda—, en 79 pobles, entre ells Énguera, Vallada, Xàtiva, Anna, Chella i Cotes.

A Montesa, el terratrèmol es va sentir poc després de les sis i mitja del matí, segurament abans del res de prima, quan alguns dels religiosos del castell estaven celebrant missa a distintes capelles de l'església. En vora dos minuts es va enfonsar gran part de la fortalesa, i el que pogué quedar en peu, a les rèpliques que es donaren en dies successius. Amb això, la destrucció del castell fou definitiva. També el poble va patir greus danys: es van enderrocar algunes cases i part de la bòveda de l'església, van veure's afectats molts dels edificis —encara perduren senyals a l'efecte a la Casa de la Vila, bastida al primer terç del segle XVII—, mentre que la gent de Montesa, abatuda per la desgràcia, hagué de fugir i es refugià improvisant algunes tendes de campanya al voltant de l'ermita del Calvari. El balanç de víctimes pels efectes del terratrèmol fou el següent: al castell, 16 frares de l'Orde i sis persones dedicades a servicis diversos, és a dir, 22 morts, amb altres tres —un home i dos xiquetes— que van faltar a Montesa, la qual cosa fa un recompte de 25 morts.

Analía Juan, alcaldessa de Montesa, ha recordat que es tracta de la segon de les tres conferències programades per l'ajuntament per a commemorar els 700 anys de la fundació de l'Orde de Montesa.