Gandia tornà a ser ahir un clam en la defensa de la llengua dels valencians. Centenars de persones, més d´un miler segons l´organització, ompliren per la vesprada els carrers del centre històric en una nova edició del Correllengua, l´aplec festiu i revindicatiu que a la capital de la Safor organitza la Fundació Casal Jaume I de la Safor-Valldigna.

Enguany, i en la línia de la crida feta per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), el Correllengua va commemorar els 100 anys del naixement de l´escriptor i rondallista Enric Valor, i del filòleg Manuel Sanchis Guarner.

A la plaça del Rei Jaume I es feren exhibicions de danses populars i castells humans, i després començà la cercavila, que va recórrer les artèries del centre de la ciutat sense cap incident.

Obrint la comitiva, les simbòliques torxes amb la «Flama de la Llengua» foren portades per membres del patronat de la fundació i d´ACPV, i per representats dels partits polítics que s´hi sumaren a la trobada; PSPV-PSOE, Bloc-Verds-Compromís per Gandia, EUPV, Els Verds del País Valencià, i Iniciativa-Verds. La resta del passacarrer va estar animat per la Colla de Dimonis Fem Fredat, els Dolçainers i Tabaleters de la Safor, el Ball de Nanos del Grup de Danses Roís de Corella, el Grup de Dansaires Uxiola de Pego, les muixerangues de la Safor i de Cullera, el Grup de Dansa Popular Roda i Volta, i la xaranga 2x4.

Com estava previst, la desfilada va finalitzar a la plaça del Prado vora les nou de la nit, on es va repartir el manifest d´este 2011. El text demana que «el valencià, el nostre català, puga ser la llengua normal de la vida quotidiana, sense obstacles imposats ni conflictes artificials», així com també «la llengua d´integració de les persones que han vingut d´altres països i continents, a la recerca d´una nova vida entre nosaltres».

Per la seua banda, l´escriptor de Beniopa Josep Piera, Fill Predilecte de Gandia, va adreçar als assistents unes paraules des de l´escenari, tot recordant que es commemora el centenari del naixement de Guarner i Valor, així com també els 100 anys de la mort del poeta valencià Teodor Llorente –impulsor de la Renaixença valenciana–, i del català Joan Maragall, avi de Pasqual, expresident de la Generalitat.

A continuació, un membre del moviment 15-M a la Safor va llegir un altre comunicat reivindicant el dret a un habitatge digne i la dació de la vivenda al banc de forma retroactiva en cas que no es puga la hipoteca.

Al tancament d´aquesta edició començava un multitudinari sopar de germanor en la mateixa plaça del Prado, on havien confirmat l´assistència 300 persones, i estava previst, per a tancar la nit, un concert de música en valencià, amb el folk mediterrani de Xerinola, la barreja de música i teatre de King Kong Boy, el punk de Desgavell i el rock d´Essència.

Tot i que no forma part de la programació oficial de la Fira i Festes, el Correllengua se celebra a pocs dies de la festa gran de Gandia, que començarà este divendres 30 de setembre, amb la tradicional eixida de les bandes del Tio de la Porra, el personatge que anuncia i pregona la celebració.