L'Associació de Venedors del Mercat del Cabanyal lliura ahir el primer Premi de Novel·la Mercat del Cabanyal al periodista i escriptor David Burguera (València, 1973) per la seua obra Polvareda, una història «universal d´aire mediterrani». L'acte, que se celebrà en l'Ateneu Marítim de València, va servir perquè l'editorial Lengua de Trapo presentara l'obra guanyadora del certamen, que ha sigut seleccionada entre 113 novel·les candidates d'autors de 22 nacionalitats.

El jurat va assegurar que en la seua decisió va pesar, segons assenyala l'editorial en un comunicat, «l'originalitat de l'estructura i la capacitat per a explicar una història universal amb un aire purament mediterrani, així com uns personatges tan atractius com a rics en matisos».

La novel·la presenta una trama doble. D'una banda, narra el viatge d'un camioner que ha de portar la pólvora encarregada per una pirotècnia valenciana per a una Nit del Foc i que, a més, aprofita per a transportar material totalment il·legal. Per l'altre, se centra en la rivalitat entre dues famílies de coeters i el declivi d´una d´elles per la falta d'adaptació a les noves necessitats del sector. S´ambienta a principis dels anys 90 en un poble qualsevol de València. Aquests són els arguments, malgrat que el tema, o els temes, són diferents i queden reservats per als lectors de Polvareda.