Visita històrica d´un conseller a l´Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Vicent Marzà es va reunir ahir amb la Junta de Govern, va saludar a tot el personal de la institució i va estar en la sessió plenària de l'ens normatiu acompanyat pel director general de política lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano.

La visita de Marzà al ple de l'AVL és la primera d´un membre del govern valencià des de la polèmica entrada d´Alejandro Font de Mora per bloquejar el dictamen el 22 de desembre de 2004, fa més d'11 anys. La consellera María José Català va anar a l'Acadèmia, però no a un ple.

Precisament ahir, feia dos anys que el Diccionari normatiu valencià es va posar en funcionament al web de l'AVL i des d'aleshores ha tingut quasi 8 milions i mig de visites.

Voluntat de diàleg

El conseller d´Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, primer es va reunir amb la Junta de Govern i després va assistir a la sessió plenària de l´Acadèmia, on el president Ramon Ferrer va expressar la seua voluntat dialogant i de col·laboració amb l´actual govern en les qüestions en favor del valencià, sempre des de la independència institucional.

Marzà va reconéixer als acadèmics «l'enorme tasca de dignificació que ha fet i que cal que continue fent la màxima institució en matèria de normativa lingüística, ja que el valencià és un tresor com a poble». Així mateix va destacar «la necessitat que un ens com l'Acadèmia gaudisca de total independència i que no tinga cap interferència en la seua tasca diària per part de cap administració», i va afegir: «Pel que fa a la Generalitat puc ben assegurar que col·laborarem amb aquesta institució referent de la normativa en la nostra llengua en tot el que calga».

Ferrer va donar la benvinguda i va agrair la visita del conseller, la segona que en onze anys realitza un responsable d´Educació i Cultura. El president de l´AVL va destacar les mostres inequívoques del nou govern «d´apostar pel valencià» i els va animar a continuar «en eixa línia de compromís i d´impuls de la llengua pròpia».

El responsable de Cultura també va destacar el treball dels acadèmics en l'elaboració de materials necessaris com la Gramàtica, el Diccionari normatiu o les col·leccions de manuals de recerca filològica. Així mateix, va destacar que «l'AVL ha assumit durant anys accions de política lingüística per la inacció de l'antic govern i que ara s'obri un nou marc d'actuació en aquest aspecte perquè la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat està assumint com pertoca aquest treball».

Nova versió del SALT

El president de l´AVL va aprofitar l´ocasió per a traslladar a Vicent Marzà el desig de la institució d´incorporar en la nova versió del programa SALT el Diccionari normatiu valencià (DNV), una obra que en la seua variant digital ha tingut una extraordinària acollida amb 8.400.000 consultes des de la seua presentació en la pàgina web, i que d'ací a poc temps també comptarà amb una edició en paper.

L´AVL va plantejar el conseller la necessitat de difondre en l´àmbit escolar la Gramàtica valenciana bàsica, una obra que d´una manera més senzilla recull els conceptes i estructures propis de la Gramàtica normativa valenciana. Igualment, Ramon Ferrer es va referir al Portal Terminològic Valencià, que permetrà als usuaris ampliar la capacitat de l´actual DNV amb un contingut més tècnic i específic.

Ferrer va expressar també la necessitat d´augmentar la docència en valencià d´acord amb la Llei d´Ús i Ensenyament i al Decret de Plurilingüisme que «donen un marc de seguretat jurídica i permeten una acció decisiva en favor del valencià».